Galerie Pouloeuff 10 jaar Logo
Home » Exposities » Fotofestival Naarden

Fotofestival Naarden

Exponr: 8 - 2013

Het lijkt wel in ons DNA te zijn ingebakken, want al vanaf onze geboorte proberen we over onze eigen grenzen heen te kijken. En altijd lijkt het gras van de buren groener ... Maar is dat ook echt zo?

2013: Don’t stay here

Don’t stay here - Dutch photography on the move, Nederlandse fotografen en fotografie in het buitenland. 

Dit, ook internationaal spraakmakende, festival wordt dit jaar opnieuw georganiseerd. De vorige editie in 2011, Let’s face it, vestigde met ruim 24.000 betalende bezoekers en ruim 70.000 voor het vrije gedeelte een nieuw record. Geen wonder dat Pouloeuff blij is weer in de route van de betalende bezoekers opgenomen te zijn. Bekijk hier alles over het FotoFestival Naarden.

Opnieuw is Akademie Vogue te gast in de galerie. Maar daarnaast is ook de garage van Pouloeuff weer in gebruik als expositieruimte. Dit maal met een wel zeer treffende expositie/exposant! 

Marcel Brons: Garagedoc

Marcel Brons: Garagedoc - in de garage van Galerie Pouloeuff (Cattenhagestraat 16, Naarden Vesting)

Marcel in 'popup-Pouloeuff' (artikel Gooi- en Eemlander; onder 'nieuws en media')

In Nederland wordt een auto naast het huis of in een parkeergarage geparkeerd. Rusland heeft daar zo zijn eigen oplossing voor: garageterreinen, verspreid door de hele stad. In iedere grote Russische stad zijn ze in grote getale te vinden. 

GARAGEDOC is een documentaire over een stuk onvervalste Russische cultuur die zijn wortels heeft in het communistische Rusland van de jaren 60 en 70: De talloze massale garageterreinen, die voor de bevolking zo veel meer betekenen dan alleen een plek om hun auto te stallen. De documentaire geeft inzicht in de opzet van het garagesysteem, de omgeving, de eigenaren, de inhoud, de historie en de botsing met het huidige Russische politieke klimaat. Het project weerspiegelt de grote machtige Russische samenleving op kleine schaal. 

De documentaire bestaat uit verschillende onderdelen die elkaar aanvullen: foto’s, video’s en tekst ...ieder onderdeel heeft zijn eigen taak om het verhaal compleet te maken.

Het verhaal is niet alleen bedoeld om te kunnen exposeren, maar moet ook het verhaal vertellen van de garage-eigenaren die hun bezittingen kwijt zijn geraakt. In Rusland word er nauwelijks naar hun verhaal geluisterd. Dat het wel wordt verteld in het buitenland sterkt deze mensen in hun strijd. Meer over Marcel.

 

Garagedoc in de Pouloeuff garage, Cattenhagestraat 16
Garagedoc in de Pouloeuff garage, Cattenhagestraat 16

Akademie Vogue Award Fotostyling

Winnaars 2013: Danielle Lambinon en Anne den Drijver
Winnaars 2013: Danielle Lambinon en Anne den Drijver

Akademie Vogue organiseert in samenwerking met het FotoFestival Naarden voor de tweede keer een fotostylingprijs: de Akademie Vogue Award Fotostyling. Met de prijs wil het opleidingsinstituut in Amsterdam fotostyling als volwaardige discipline binnen de fotografie stimuleren. 

De tweejaarlijkse prijs is in Nederland de enige wedstrijd op het gebied van fotostyling. De wedstrijd is gericht op studenten van fotoacademies, fotografieopleidingen, kunstacademies en recent afgestudeerde fotografen en fotostylisten. De opdracht kan worden uitgevoerd als fotostylist, als fotograaf of als duo.                        

Deelnemers krijgen de opdracht om voor een fictief kunstboek getiteld 'Ground-breaking Fairytales' twee foto’s te maken. De eerste foto is een stilleven waarin de interieurtrends van 2013 zijn verwerkt. De tweede inzending is een foto met model(len) waarin de huidige modetrends zijn verwerkt.

Voor de Akademie Vogue Award Fotostyling bedraagt de eerste prijs € 3.000,- en de tweede prijs € 1.000,-. Bovendien zijn de foto’s van de beste 20 inzendingen tijdens het FotoFestival Naarden 2013, van 18 mei tot en met 23 juni, te zien in galerie Pouloeuff.

De jury bestaat dit jaar uit Eduard Planting (hoofdcurator van het FotoFestival Naarden), fotograaf Hans Withoos en fotograaf Jasper Abels, winnaar van de Akademie Vogue Award Fotostyling in 2011.

Akademie Vogue, gevestigd in Amsterdam, is een particulier opleidingsinstituut met een rijke traditie van 70 jaar. Akademie Vogue biedt praktijkgerichte opleidingen en cursussen op het gebied van styling en vormgeving. Het modulair studieprogramma van de HBO-opleiding richt zich met name op mode, interieur, media en theater.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief