Home » Kunstenaars » Bas van Wieringen

Bas van Wieringen

Zie ook expositie(s): > Het alledaagse (anders)  
Publieksverkiezing: > februari 2015  
Werkveld: Fotografie
Het uitgangspunt van de fotografie van Bas van Wieringen (1983) is altijd een directe reactie op zijn omgeving. Zijn inspiratie is het moment waarin niets lijkt te gebeuren. Een soort actieve vorm van verveling.
Genomineerd voor Artolive Jong Talent en Ron Mandos Young Blood Award.

Verveling

Verveling heeft vaak een negatieve klank, maar voor hem is het juist een hele vruchtbare staat van zijn. Het spelen met het alledaagse doormiddel van minimale interventies. Van Wieringen maakt ideeën kunst (conceptueel) maar deze is intuïtief van aard. Dit maakt het werk benaderbaar en menselijk. Het is heel direct. Hij wijst dingen aan en laat graag mogelijkheden zien en presenteert een andere manieren van kijken en denken. Hij vindt het onopvallende opvallend.

 

 

Contradictie v.s. Intuïtie

Door het intuïtieve aspect binnen zijn proces resulteert het werk meestal in een actie, foto of video. Hierdoor is het werk dan ook uiteindelijk vaak een vorm van documentatie. Het gedocumenteerde exemplaar is een unicum. Ook maakt hij installaties van minimale, alledaagse, dingen en pint zichzelf niet graag vast op een bepaald medium. Het medium is ondergeschikt aan het onderwerp. Contradictie is eveneens een terugkerend kernwoord. Hij speelt met tegenstellingen en laat zijn werk vraagtekens bij zichzelf zetten. Dit kenmerkt zich in een droge vorm van humor. Het is een vorm van ironie die hem constant in staat stelt om vraagtekens te zetten bij zijn eigen creaties. Dit is belangrijk voor van Wieringen.

 

 

 

Resume

Bas van Wieringen is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam. In 2013 is hij genomineerd voor One minute film festival, video festival Zwitserland en This is not a film festival. In 2012 genomineerd met 2 films voor One minutes awards 2012. In 2011 zat hij bij de laatste 10 (van 220) van Saatchi online Drawing Showdown, was hij winnaar van de vierde ronde van Artslant Juried Showcase en was hij genomineerd voor Artolive Jong Talent en Ron Mandos Young Blood Award. Zijn werken zijn te zien in binnen- en buitenland

 Schrijf je in voor onze nieuwsbrief