Home » Kunstenaars » Roos van Dijk

Roos van Dijk

Zie ook expositie(s): > Veranderingen  
Publieksverkiezing: > april 2015  
Werkveld: Schilderijen
In het werk van Roos van Dijk (1989) staat de moderne architectuur centraal.
In 2012 ontving ze van het Mondriaan Fonds een Startstipendium. Tevens ontving haar werk een nominatie voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst in 2013 en 2014.

Een ander perspectief

Als eerste stap binnen haar werkproces legt zij onze stedelijke omgeving vast in fotografie, waardoor een persoonlijk archief ontstaat. Daaropvolgend, in de vertaling van deze fotografische beelden naar schilderijen, haalt zij de gebouwen uit hun vertrouwde context, ontdoet ze van ieder menselijk object en brengt de afbeelding terug tot het hoogst noodzakelijke. Wat overblijft is de pure, naakte structuur van het gebouw, enkel dat wat refereert aan haar eigen ervaring van het moment. Met de presentatie van deze persoonlijke vertaling van de werkelijkheid, via een ambachtelijk medium als schilderkunst, biedt zij de toeschouwer de kans onze dagelijkse leefomgeving te bekijken vanuit een ander perspectief.

 

Communistische wooncomplexen

Sinds haar werkperiode bij Košice Artist In Residence heeft zij haar artistieke belangstelling voor moderne architectuur (staal, beton, glas) uitgebreid met een sterke interesse voor communistische wooncomplexen. In de tentoonstelling bij Pouloeuff toont zij een combinatie van verschillende schilderijen waarbij de werking van kleur in een patroon van licht en schaduw de boventoon voert.

 

Bio

Roos van Dijk (1989, Utrecht) studeerde in 2012 af in de richting Fine Arts aan Artez Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. In dat zelfde jaar ontving ze van het Mondriaan Fonds een Startstipendium, een financiële ondersteuning bedoeld om jong talent op weg te helpen met hun carrière als beeldend kunstenaar. In het najaar van 2013 bracht ze drie maanden door in Košice, Slowakije, op uitnodiging van KAIR Košice Artist In Residence en Motel Spatie Arnhem. Tevens ontving haar werk een nominatie voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst in 2013 en 2014.

 



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief