Home » Kunstenaars » Daphne Wageman

Daphne Wageman

Geboren: 1982
Zie ook expositie(s): > De Zeemeeuw van Lorenz  
Publieksverkiezing: > juni 2015  
Werkveld: Fotografie
De interesse voor fotografie van Daphne Wageman begon al op achtjarige leeftijd. Tijdens de vakanties liep zij alleen maar te stoeien met haar camera om de foto vast te leggen die zij voor ogen had.

Dry Plate techniek

Gedurende haar studie heeft zij zich gespecialiseerd in oude fotografische technieken, in het bijzonder de Dry Plate techniek uit 1871. De intensiteit en de beleving van het gehele proces, het voorbereiden van de glasnegatieven en het zichtbaar ontstaan van het beeld in de donkere kamer, blijft haar iedere keer weer fascineren. Deze techniek is terug te zien in de serie Silverglass

Tijdens het fotograferen van portretten zoekt zij naar verstilling. Het vastleggen van rust, emotie en gevoel is een belangrijk element binnen haar fotografie. Tijdens het fotograferen ontstaat er een serene sfeer en rust. Het spreekt haar aan om het onderwerp op een respectvolle en integere wijze vast te leggen.

In een interview met AT5 demonstreerde ze de analoge Dry Plate techniek tijdens de uitzending van Smaakmakers.

 

BlindZicht

BlindZicht is een serie met als onderwerp het verliezen van je zicht. Het is een ontdekkingstocht naar het zichtbaar en tastbaar maken van het verliezen van je gezichtsvermogen. Het waarnemen met je ogen, zie je de wereld in beelden om je heen. Ze tonen emoties aan de ander en nemen non-verbale lichaamstaal waar.

Tijdens de expositie presenteert zij de allereerste voelbare reliëf foto. Naast haar serie portretten waarbij de kijker kan ervaren hoe beeld verandert naarmate je zicht verdwijnt, wordt 1 portret voelbaar gepresenteerd voor visueel beperkt/blind mensen. Door deze ontwikkeling is fotografie toegankelijk geworden voor blinde mensen.

 

BlindZicht
BlindZicht

BIO

Daphne Wageman heeft in 2006 de Academie Vogue in Amsterdam afgerond en in 2014 is zij Cum Laude afgestudeerd aan de Fotovakschool Amsterdam. In een interview met AT5 demonstreerde ze de analoge Dry Plate techniek tijdens de uitzending van Smaakmakers.Schrijf je in voor onze nieuwsbrief