Home » Kunstenaars » Jacqueline Gross

Jacqueline Gross

Zie ook expositie(s): > Verbondenheid  
Publieksverkiezing: > oktober 2015  
Werkveld: Sieraden
De sieraden van Jacqueline Gross (1987) zijn gemaakt uit alledaagse materialen zoals brood, zeep, boomschors en afgebladderde verflagen.

De materiaalkeuze is vrij uiteenlopend en komt uit haar verzameling, die zij sinds een paar jaar aan het opbouwen is. Takjes van een boom, restje van een luchtballon, er is geen bepaald patroon herkenbaar. Wel worden deze vondsten altijd van een gevoel begeleid; zij moet het hebben. Gross wordt aangetrokken door iets wat van het object zelf uitgaat. De manier waarop het gevormd is of de structuur ervan, maar ook een bepaald signaal vanuit een object. Gross noemt haar sieraden Punctum. Dit komt uit het boek Camera Lucida, van Roland Barthes en omschrijft het moment wanneer je oog op iets valt en je door deze vondst wordt geraakt. Je weet niet wat het is, maar er gaat iets van dat object uit wat met jou communiceert en je attentie trekt.

De objecten een nieuwe existenz bieden, ze als het ware op te waarderen. Dat anderen ook in staat zijn om deze schoonheid waar te kunnen nemen, zijn haar hoofddoelen als ontwerper. Gross ziet zichzelf als bemiddelaar op het raakvlak tussen twee werelden: de echte wereld, waar alles verwoord is, waar alles één plek heeft en één betekenis. En de wereld van mogelijkheden, waar deze dingen met andere ogen bekeken kunnen worden en de kans krijgen om een nieuwe invulling of functie te krijgen.

Door de materiaalkeuze worden vragen opgeroepen, die zich in eerste instantie met de waarde van objecten bevatten. Hoeveel waarde kan een materiaal als brood verkrijgen in directe vergelijking met traditionele materialen zoals goud, zilver of edelstenen? Hoeveel moet de ontwerper aan een gevonden object toevoegen om de transformatie tot sieraad te voltooien? Het medium sieraad biedt Gross de mogelijkheid om antwoorden op deze vragen te vinden en haar objecten op hun esthetische werkwijze te testen. De drager bevestigt dit door het te dragen en door de schoonheid te zien, die niet alleen op de aanwezigheid van dure materialen berust.

BIO

Jacqueline Gross is in juni 2015 afgestudeerd aan het HKU in Utrecht als Product Designer.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief