Home » Kunstenaars » Maurice Nuiten

Maurice Nuiten

Geboren: 1990
Zie ook expositie(s): > Verbondenheid  
Publieksverkiezing: > oktober 2015  
Werkveld: Fotografie & beelden/objecten
Maurice Nuiten verkent de wereld om hem heen en onderzoekt het concept van het geluk.
“People settle for a level of despair they can tolerate and call it happiness.”
― Søren Kierkegaard
Winnaar Publieks Award oktober 2015 & Winnaar self portrait van Self-Constuctive in Brugge

Laten we we vooropstellen dat geboren zijn een ongemak is.

Niemand vroeg je of je geboren wilde worden en niemand beloofde je dat het gemakkelijk zou zijn. In een doorlopend onderzoek is Maurice Nuiten op zoek naar de ultieme vraag waarom we hier zijn, op zoek naar een doel. Een daarvan is om gelukkig te zijn. Op basis van deze existentiële filosofie baseert hij zijn theoretisch onderzoekskader. Nuiten is op zoek naar een antwoord waarin hij balanceert tussen het echte leven en (pseudo)wetenschap. Nuiten wil dat we de momenten zien die hij tegenkomt. Hij toont ons de wrijving en strijd tussen de wereld en zichzelf die hij ervaart in de absurde wereld. Hij noemt zichzelf geen 'fotograaf' in de mediumspecifieke betekenis van het woord: performance, fotografie, installatie en tekst maken deel uit van zijn verkenningen. Het bereik van deze instrumenten biedt hem een ​​breder palet om de omstandigheden van zijn/ons bestaan ​​te begrijpen.

De beeldtaal van Maurice Nuiten kenmerkt zich door het gebruik van het naakte lichaam (vaak in surrealistische houdingen gemanoeuvreerd), alledaagse objecten en de huiselijke omgeving. Performance vormt echter de basis van het werk, zowel als vorm van onderzoek maar ook als methode om tot het uiteindelijke beeld te komen.

 

BIO

Maurice Nuiten is beeldend kunstenaar, curator, schrijver en woont en werkt in Breda. Nuiten doorliep van 2013 - 2015 de opleiding Beeldende Kunst /Fotografie, aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Hierna behaalde hij zijn Master of Fine Art in 2017 aan het Master Institute of Visual Cultures AKV | St.Joost in ’s- Hertogenbosch. 

PALMARES
Maurice Nuiten is voor diverse prijzen genomineerd waaronder de "Drempelprijs" in de categorie “autonomous practices” (2015), Young Talent Award van LeasePlan, Best of Male Nude door Normal Magazine (2016), Young Talent Award van het Foederer Talenten Fonds en voor de BLOOOM award ( 2017 en 2018 ). In 2015 was Nuiten de winnaar van “Self-Portrait” Self-Construtive in Brugge, Belgie en won de Publieks Award Oktober 2015 van Galerie Pouloeuff.

 

GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief