Home » Kunstenaars » Inge van Heerde

Inge van Heerde

Zie ook expositie(s): > Nieuwsgierigheid  > Spacemakers  
Publieksverkiezing: > december 2015  > oktober 2018  
Werkveld: Fotografie
Wat is normaal en wat niet? En wie bepaalt dat eigenlijk? Wij vatten het leven in kaders om er zo grip op te krijgen. Maar buiten die kaders ligt juist schoonheid en een veelheid aan perspectieven. Door nieuwsgierig te zijn naar dat wat in eerste instantie ‘vreemd’ lijkt, kun je je laten verwonderen.
2017: Winnares Arte Laguna Price van het Casa dell'Arte Art Residency Program, Turkije

Buiten de kaders

In haar fotowerk gaat Inge van Heerde (1986) op zoek naar het spanningsveld tussen het normale en het abnormale. De foto’s tonen beelden waarop vaak 1 persoon te zien is. Het beeld is herkenbaar en vervreemdend en heeft een onheilspellende en onvoorspelbare sfeer. In een op het oog normale situatie gebeurt tegelijk ook iets vreemds. Op deze manier bevraagt zij de relatie tussen vrijheid, waanzin en ‘normaal’. Want door vast te stellen wat normaal is, wordt ook bepaald wat abnormaal is. Door je niet aan te passen is er plaats voor verbeelding en fantasie, maar mensen die niet de regels volgen worden vaak als ‘gek’ gezien. Voor Van Heerde zijn foto’s een manier om direct te reageren op haar omgeving

 

Buitenaards op aarde, lantaarn, Inge van Heerde
Buitenaards op aarde, lantaarn, Inge van Heerde

Gekheid

Van Heerde put inspiratie uit gekheid en ‘het waanzinnige’ en stelt zich altijd de vraag: is dit inderdaad gekheid en waanzinnig? Wie bepaalt dat eigenlijk? Misschien zijn de mensen die in onze maatschappij als gekken worden bestempeld wel juist de genieën van de wereld.

Bio

Inge van Heerde studeerde in 2009 af aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht en werd in 2012 genomineerd voor de Studiolinga Fotografieprijs. In 2014 exposeerde ze in het Gemeentemuseum Den Haag met Zomerexpo 2014. Ze won in 2017 de Arte Laguna Price van het Casa dell'Arte Art Residency Program in Bodrum, Turkije.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief