Home » Kunstenaars » Mayke Verhoeven

Mayke Verhoeven

Geboren: 1988
Zie ook expositie(s): > Nieuwsgierigheid  
Publieksverkiezing: > december 2015  
Werkveld: Installaties
Wij kunnen voorwerpen bewaren met als doel hiermee een herinnering te behouden. Zoals moeders die nog steeds de eerste schoentjes van hun kinderen in de kast hebben staan. Voor een buitenstaander zijn dit slechts een paar schoentjes. Zijn deze dingen niet meer een souvenir geworden en hoe eerlijk is de herinnering naar een bepaalde tijd nog?
Winnares Publieks Award december 2015

Suikerbeeld

Suikerbeeld van Mayke Verhoeven (Materiaal: Suiker, glucose, epoxy, glas, led)
Suikerbeeld van Mayke Verhoeven (Materiaal: Suiker, glucose, epoxy, glas, led)

Vaak zie je hier een kwetsbaarheid in terug. Het materiaalgebruik is hierbij belangrijk. Er komt bijvoorbeeld regelmatig lood voor in haar werk. In tegenstelling tot ijzer, dat roest wordt en vergaat, zal lood blijven. Door iets in lood te gieten of het vast te leggen op lood kun je het op een naïeve manier proberen te behouden. Als tegenhanger hiervan is zij op dit moment bezig met beelden in suiker. Ze zijn kwetsbaar en vergankelijk.

Haar werk heeft een link met de 19e eeuwse romantiek waarin een hang naar het verleden en een verheerlijking van de eenzaamheid te zien is. Er wordt geschreven over de 'man van glas'. Deze man denkt dat elk stootje zijn botten zou kunnen breken. Hierdoor sluit hij zich af in zijn huis om zich te beschermen. Nu zouden we zo iemand als ziek beschouwen. Toen werd er geschreven over een ziekte voor de elite, de wijze melancholicus.

Door beelden in glasheldere suiker te gieten probeert Verhoeven vanuit een alledaags materiaal een esthetisch beeld neer te zetten.

 

 

Installaties

De verstilde en mysterieuze installaties van Mayke Verhoeven herinneren aan levensgeschiedenissen van lang geleden.

Je kunt je afvragen wie hier geweest zijn, wanneer je een van haar ensceneringen betreedt. Verhoeven is gefascineerd door hoe wij onze herinneringen koesteren, conserveren. Gipsen beelden combineert ze meestal met gevonden voorwerpen met elk een ander verhaal, die samen weer een nieuw verhaal vormen. Altijd zoekende naar manieren om het persoonlijke universeel te maken.

 

'Dat er blijkbaar iets bewaard is daar dat verder gaat dan alleen die jongen'
'Dat er blijkbaar iets bewaard is daar dat verder gaat dan alleen die jongen'

 

BIO

Mayke Verhoeven heeft haar Bachelor in 2011 aan de HKU in Utrecht. Haar werk is te zien tijdens verschillende exposities in Nederland.Schrijf je in voor onze nieuwsbrief