Home » Kunstenaars » Sebastiaan van Weelden

Sebastiaan van Weelden

Geboren: 1986
Zie ook expositie(s): > Vergankelijkheid & Lichtexpositie  
Publieksverkiezing: > december 2016  
Werkveld: Schilderijen
Sebastiaan van Weelden, een rebelse onderzoeker die houdt van het gooien met verf en opzoek is naar de confrontatie met zijn eigen kunnen. Schilderen als een sprong uit een vliegtuig.
Eervolle vermelding Schildersprijs Waregem 2015

Intuïtief

Zijn werkwijze bestaat voornamelijk uit intuïtief handelen, met als gevolg dat zijn werk vaak snel van richting verandert voordat het zijn werkelijke doel binnen zijn oeuvre gevonden heeft. Veelal schildert hij non onderwerpen maar wordt dat juist het onderwerp van zijn werk. Het maken om te ontdekken.


Schilderen als een wandeling of een reis naar een plek waarvan je niet wist dat hij bestond, ongebonden door het overschrijden van persoonlijke obstakels op de weg van de ontdekking en regels waaraan een ieder zich bij tijd en wijle door beperkt voelt. Zijn reis vindt plaats in zijn atelier. En zijn proces kent vele kanten, hij verkent dan ook graag nieuwe gronden en probeert zich niet te binden aan zijn eigen kunnen. Dit is juist wat hij wil doorbreken en zich bewust te worden van zijn onbewuste handelingen.

 

Tijdens zijn studie werkte van Weelden veel figuratiever en realistischer dan nu. Na zijn studie ging hij zijn kindertekeningen bestuderen en kreeg het gevoel dat hier meer waarde in zat dan het werk dat hij destijds gemaakt had. Er werd een nieuwe realiteit geboren: die van het werk zelf en niet zozeer een afbeelding van de realiteit. Een goed werk begint bij een gedegen onderzoek wat in de optiek van Sebastiaan van Weelden onconventioneel en onbegrensd moet zijn. De toepasbaarheid of functie van een werk binnen zijn oeuvre zal pas gaandeweg duidelijk worden. Dit betekent niet dat de uitkomst per definitie goed of slecht zal zijn, maar het eindresultaat zal hem en de toeschouwer wel tot nadenken zetten over de aangeboorde mogelijkheden.

BIO

Sebastiaan van Weelden is in 2011 afgestudeerd aan de HKU afdeling Fine Art.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief