Home » Kunstenaars » Laurie Michel

Laurie Michel

Geboren: 1990
Zie ook expositie(s): > Vergankelijkheid & Lichtexpositie  
Publieksverkiezing: > december 2016  
Werkveld: Beelden/objecten
Laurie Michel speelt het liefst met details en houdt zich graag bezig het scheppen van een nieuwe werkelijkheid.

Totem

Het idee voor de Totem “Damocles” is ontstaan in de tijd van de aanslagen van Brussel (maart 2016). De gedachte aan de willekeurigheid van de mensen die dit overkwam, bleef hangen. Die gedachte creëert angst en bedreiging, het idee dat er elk moment iets onverwachts kan gebeuren. De angst en constante dreiging die de totem uitbeeld is een spiegel voor de samenleving waar wij als westerlingen in verkeren.

De totem is Laurie Michel haar vertaling van het Griekse verhaal van Damocles. Damocles was een hoveling uit de 4de eeuw voor Christus. Hij wilde weten hoe het was om net zo machtig en rijk als de koning te zijn. De koning bood hem op een dag een banket aan in zijn paleis. Damocles genoot van alle overdaad en rijkdom, totdat de koning hem vroeg om naar boven te kijken. Daar hing een zwaard, aan één enkel paardenhaar. Hiermee legt de koning uit dat alle rijkdom en macht ook een keerzijde heeft, namelijk dat hij altijd op zijn hoede moet zijn voor dreigend gevaar.

 

 

Aan een kunstwerk kan iedereen zijn eigen interpretatie geven. Het laat je als kijker vrij om iets te voelen en te beleven. Of je nou begrijpt wat de kunstenaar er precies mee bedoelt is niet relevant, zolang het een bepaald gevoel opwekt, of je uitlokt om er over na te denken. Michel denkt dat zij met haar totem “Damocles”er in geslaagd is om een verhaal te vertellen dat ook een gevoel opwekt bij de kijker.

BIO

Laurie Michel studeerde in 2016 af aan de Nederlandse Filmacademie voor Production Design. In de afgelopen jaren werkte ze mee aan meerdere films en documentaires als artdirector, set-dresser of rekwisiteur.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief