Home » Kunstenaars » Yoko Wong Chor-Kiu

Yoko Wong Chor-Kiu

Geboren: 1986
Zie ook expositie(s): > Design  
Publieksverkiezing: > februari 2018  
Werkveld: Design
'White book' is het antwoord van Yoko Wong Chor-Kiu op censuur.

White book

Een lege dummy fungeert als wit canvas waarop foto’s worden geprojecteerd. Afbeeldingen uit het dagelijkse leven. Subtiele en tijdelijke berichten.

Na 100 jaar van Britse kolonisatie behoort Hong Kong vanaf 1997 weer bij China. Het gevestigde ‘één land, twee systemen’ principe lijkt te verschuiven, met tekenen van censuur en geruchten over meer censuur in de toekomst. Yoko Wong Char-Kiu onderzoekt in “The White Book” wat in deze context de rol van informatiedesign is, wanneer informatie wordt verhinderd het publiek te bereiken. Het boek is haar antwoord op het publiceren als een daad van verzet in tijden van onderdrukking. De lege dummy fungeert als een wit canvas. Het wordt betekenis gegeven door de afbeeldingen die erop worden geprojecteerd. Deze foto’s zijn een roep om actie, genomen uit het alledaagse leven. Van een schaduw in een zwembad tot een patroon van bladeren. Subtiel en tijdelijke berichten zijn op beeld vastgelegd. Knipper en ze zijn weg. Of waren ze er ooit wel echt? Het boek is niet langer een subversief object op zichzelf, maar een vergankelijk kanaal. De macht om te communiceren blijft in handen van de mensen. Ze zijn overal en nergens.

Bio

Yoko Wong Chor-Kiu studeerde af in 2017 voor haar Master of Design, Information Design aan de Design Academy Eindhoven. In 2011 behaalde ze haar bachelor in Desing, Visual Communication  aan de Hong Kong Polytechnic University. In 2008 studeerde ze hier ook al af in Multimedia Technology en Design.

 

 



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief