Home » Kunstenaars » Menno Hiele

Menno Hiele

Geboren: 1988
Zie ook expositie(s): > Geheimen van de natuur  
Publieksverkiezing: > augustus 2018  
Werkveld: Beelden/objecten
Sculpturen die bewegen, vloeien, leven. Een fusie tussen mens en natuur waarin bewerkt materiaal weer tot leven komt.

Mens en natuur

Vaak wordt dat wat de mens creëert tegenovergesteld aan de natuur. Voor Menno Hiele (1988) is dat echter anders. Hij ziet geen verschil, maar kijkt naar de wisselwerking tussen het natuurlijke en het kunstmatige en de transformatie die het materiaal ondergaat door menselijk ingrijpen. Om deze transformatie te onderzoeken maakt Hiele sculpturen die processen van planten en bomen tonen die normaal niet zichtbaar zijn, zoals het stromen van sappen door het hout. Zodoende reist de vraag in hoeverre een gecreëerd object nog in verbinding staat met de eigen ‘natuurlijke’ omgeving.

 

Kunstmatige en natuurlijke materialen en processen

 Ook de manier waarop deze sculpturen uiteindelijk vorm krijgen laat de wisselwerking tussen mens en natuur zien. Hiele laat zich inspireren door de natuur, maar geeft zijn werken vorm door middel van houtbewerking, mechanica en elektronica. Hierbij smelten kunstmatige en natuurlijke materialen en processen samen.

 

BIO

Menno Hiele studeerde in 2012 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.  In 2012 ontving hij het HKU-Stipendium en werk genomineerd voor HKU-Award, Dooyewaard Stipendium en Stichting Stokroos Stipendium. In 2016 ontving hij werkbijdrages van Stichting Stokroos, StrandLinks, Boellaardfonds en LekArt. In 2014/2015 de werkbijdrage Jong Talent  van het Mondriaan Fonds.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief