Home » Kunstenaars » Krisztina Czika

Krisztina Czika

Geboren: 1990
Zie ook expositie(s): > Spacemakers  
Publieksverkiezing: > oktober 2018  
Werkveld: Installaties
Het installatiewerk van Krisztina Czika (1990) laat je anders kijken naar materialen die doorgaans niet als kunstzinnig worden ervaren. Materialen als ontharingshars, menselijk haar en pluisjes uit de droger worden door haar in kunstobjecten verwerkt die tot nadenken aanzetten en tot reflecteren op hoe voorwerpen worden gemaakt.

Focus op materialen

Czika kijkt naar de kenmerken die de ongewone materialen in zich dragen en probeert deze te koppelen aan de zintuigelijke ervaring. Zo kunnen de materialen plakkerig zijn, een sterke geur hebben of zelfs afstotelijk zijn. Hierbij is zij ook geïnteresseerd in de positie van deze materialen in de samenleving. Eerder maakte zij bijvoorbeeld mokken, naar het herkenbare voorbeeld van IKEA, met hars en menselijk haar.

Papierpulp

Voor de expositie in Galerie Pouloeuff werkt Czika met papierpulp. Papierpulp wordt gemaakt van papierafval om het weer te kunnen recyclen tot papier. In plaats van de pulp opnieuw tot papier te vervaardigen, gaat ze op zoek naar nieuwe functies en mogelijkheden. Czika zal papierafval uit Naarden-Vesting gebruiken voor het maken van geluidsculpturen installaties. Bezoekers mogen in het proces deelnemen door de instrumenten te bespelen.
 

Bio

Krsiztina Czika studeerde in 2017 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.Schrijf je in voor onze nieuwsbrief