Home » Kunstenaars » Tamira Boogaard

Tamira Boogaard

Geboren: 1992
Zie ook expositie(s): > Licht '19  
Werkveld: Fotografie
Tamira Boogaard werkt samen met Amber ter Haar en zij onderzoeken de relatie tussen realiteit, de visuele perceptie en het fotografisch beeld door middel van ingrepen in bestaande landschappen en bestaand beeld. De zoektocht naar de relatie tussen fotografie en de vorming van collectieve herinneringen en overtuigingen staat aan de basis van hun praktijk.

De waarneming

Filosoof Immanuel Kant zou ongetwijfeld veel belangstelling hebben gehad voor het werk van ter Haar en Boogaard. In het licht van zijn kritische gedachtegoed stellen zij de vraag: is het mogelijk om een compleet beeld van de fysieke realiteit te vormen? En hoe vormen we vanuit de waarneming een overtuiging over de realiteit?

Cosmic Topology

Met het project Cosmic Topology (2019), weten ze deze vraagstukken tastbaar te maken. In dit werk werpen ze licht op onze collectieve beeldvorming van de maan. Voor ons is de maan fysiek onbereikbaar, waardoor ons beeld is ontstaan door beeldmateriaal en visuele waarnemingen. Hierbij vertrouwen we van alle zintuigen die van de waarneming het meest. Dit vormt dan ook de basis van de kennis die we hebben van de wereld om ons heen. Bij het maken van een foto, vaak gezien als een afdruk van de fysieke realiteit, treedt er een proces van vervorming op: de driedimensionale wereld verliest een dimensie in het platte beeld. Deze vervorming wil het kunstenaarsduo tastbaar maken. Tegelijkertijd is dit een middel om de visuele ervaring van de kijker te sturen. Vanuit een basis in de psychologie en filosofie onderzoeken Ter Haar en Boogaard zo de betrouwbaarheid en begoocheling van de visuele perceptie.

BIO

Tamira Boogaard studeerde fotografie aan de HKU. Haar werk, en dat van Amber ter Haar, werd gepubliceerd in het blad Mister Motley.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief