Home » Kunstenaars » Robin Speijer

Robin Speijer

Geboren: 1997
Zie ook expositie(s): > Zoom in  
Werkveld: Schilderijen
In de schilderijen van Robin Speijer met felle en contrasterende kleuren wordt diep ingezoomd op texturen, plooien en patronen van stof. Losgeweekt van hun originele context en formaat nemen deze stoffen een nieuwe vorm aan door de verf waarmee ze geschilderd zijn.

Zachte textuur, kleur, dieptewerking, lichtval

De stoffen zijn getransformeerd ten opzichte van de werkelijkheid onder meer door het toepassen van verschillende schildertechnieken en door ze sterk uit te vergroten. Eigenschappen zoals de zachte textuur, kleur, dieptewerking, lichtval en patronen worden overdreven. Zij past ze naar eigen voorkeur aan om zich het geheel toe te eigenen en iets nieuws voort te brengen.


Het werk op de grotere formaten maakt dat je nog meer het beeld ingezogen wordt omdat het de menselijke maat verliest. Ook geven patronen meer dieptewerking.

Speijer gaat bij het maken van de schilderijen compleet in haar werk op, van het fotograferen van de perfect neergelegde stoffen tot het secure schilderen aan toe. Deze obsessie voor haar kunst is voelbaar bij het bekijken van de schilderijen.
Haar aandachtige kijkervaring wil ze delen met de toeschouwer en zo haar fascinatie voor het materiaal en het medium overbrengen. In het kijken ligt de essentie van waarom zij een werk maakt.

 

Bio

Robin Speijer studeerde in 2019 af aan de HKU Utrecht in Fine Art. In 2019 won zij de Dooyewaard Stipendium en werd in hetzelfde jaar genomineerd voor de SBK Young Talent Award, de SBK Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs en de Hiviniziki OV Prijs.
Haar werk is opgenomen in de collectie van Museum Voorlinden en is gepresenteerd in Stedelijk Museum Schiedam en Museum Belvédère in Heerenveen.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief