Home » Kunstenaars » Shimon Kamada

Shimon Kamada

Geboren: 1997
Zie ook expositie(s): > Droomwereld  
Werkveld: Schilderijen
De schilderijen van Shimon Kamada bevatten beeldspraak, verhalen en waanvoorstellingen. Ze zijn vol mysterie en ambiguïteit, wat de nieuwsgierigheid en verbeelding prikkelt. Kamada heeft een interesse in het vastleggen van 'fantasie in de realiteit'. Door meerdere figuratieve afbeeldingen te combineren die geen verband houden met elkaar, gelooft hij dat zijn fictieve verhalen een gevoel van nostalgie oproepen.

Surrealistisch

De schilderijen van Shimon Kamada laten scènes zien, surrealistische afbeeldingen die het idee geven van 'déja vu': de beelden lijken zo vertrouwd, maar de context van tijd en geheugen worden door elkaar geschud.

Het werk gaat over de ruimte waar fictieve verhalen verteld worden, waar lagen van complexiteit bijdragen aan het onverwachte. De droom, de werkelijkheid en de waanbeelden zitten verborgen in ons dagelijks leven. Ze zijn niet te zien, maar Kamada daagt ons uit ze op te roepen door de stilte, temperatuur en de geur van voorwerpen in zijn werken te schilderen. De kijker kan hierdoor een eigen beeldverhaal verzinnen op basis van eerdere ervaringen.

Kamada werkt met acryl- en olieverf in zijn schilderijen om figuratie en abstractie in het absurde oeuvre te vermengen. Beelden veranderen tijdens het schilderproces en langzaam ontrafelt en openbaart het verhaal zich. Ook waardeert hij fouten in zijn werk. Hij bedekt ze door er nieuwe lagen op te bouwen. Hierdoor ontwikkelt hij zijn werk door destructie en reconstructie te herhalen.

Het vreemde en dromerige beeld in de schilderijen brengt ons als kijkers in verwarring. Er zijn veel mooie moment in ons leven die aan ons voorbij trekken zonder dat wij ze zien. Kamada wil met zijn werk ons attenderen op deze momenten.

 

'Repeated Dream'
'Repeated Dream'

Bio

Shimon Kamada is een Japanse kunstenaar die in 2020 afstudeerde aan de HKU in Utrecht.
In 2020 won hij de Ron Mandos Residency Award en werd genomineerd voor het Dooyewaard Stipendium en de StartPoint Prize.

 


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief