Home » Kunstenaars » Samantha Vlaming

Samantha Vlaming

Geboren: 1992
Werkveld: Beelden/objecten
Samantha Vlaming maakt ruimtelijke werken samengesteld uit alledaagse objecten, waarbij sommige werken kinetische elementen bevatten. In haar werk zoekt Vlaming naar po√ętische confrontaties met het alledaagse leven.

Absurdistische en tragikomisch

Kunst maken is voor Samantha Vlaming een manier om de wereld om zich heen te onderzoeken en te verwerken. In haar creatieve proces verzamelt ze objecten zoals speelgoed, meubels en soms een muziekinstrument of een roeispaan, die haar opvallen vanwege hun vorm, kleur of beweging. Hoe klein of schijnbaar onbeduidend iets ook is, Vlaming kan erdoor geprikkeld worden en er meer in zien dan het doel waarvoor het gemaakt is. Deze verzamelde voorwerpen gebruikt ze als bouwmateriaal voor haar werk. Door ze te combineren of ze lichtelijk aan te passen, ontstaat er een nieuwe betekenis. Het banale krijgt zo op een licht-absurdistische en tragikomische wijze een nieuwe twist.

Op het randje van staande blijven en vallen

Vlaming vindt het belangrijk dat de toeschouwer de oorspronkelijke objecten in haar werk nog steeds herkent. Door de voorwerpen in een nieuw licht te tonen terwijl de oorspronkelijke functie nog in gedachte is, hoopt ze dat de toeschouwer ziet hoe er gespeeld kan worden met de betekenis die een object draagt. Er ontstaat een vorm van poëzie wanneer dit spel tussen het kunstwerk en de toeschouwer gespeeld wordt.
De werken die Vlaming maakt bevinden zich op het randje van staande blijven en vallen. Hiermee linkt ze aan de momenten in het leven waarbij alle ballen hooggehouden moeten worden en laat ze ons de tragiek van het leven in kleine alledaagse momenten zien, met altijd een vleugje humor. Tijdens Spacemakers wil zij geïnspireerd worden door de ruimte en het werk van haar mederesidenten, om daarmee haar voorgaande werk verder te kunnen ontwikkelen.

BIO

Samantha Vlaming is in 2017 afgestudeerd aan de HKU in Fine Art & Design and Education. Zij heeft onder andere geëxposeerd bij Instituto Buena Bista Curaçao, Kunstliefde en Museum IJsselstein. 


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief