Home » Kunstenaars » David Kater

David Kater

Geboren: 1995
Zie ook expositie(s): > LICHT 2022  
Werkveld: Installaties
David Kater presenteert in deze expositie een installatie van twee sculpturen, waarbij het ene werk het andere belicht. Met de humor van tegenstellingen en onverwachte elementen roept het werk evenveel vragen op als het verbanden legt.

Verrassende mix

Kater maakt sculpturen en installaties van diverse materialen, waaronder gips, hout, cement en polyester. Verzamelde objecten worden gecombineerd met eerder gemaakte of gevonden voorwerpen, wat leidt tot een verrassende mix.

Geblindoekte Christus

De installatie die te zien is tijdens LICHT is geïnspireerd op een eerdere interventie, waarbij Kater een Christusbeeld in de Spaanse stad Cuenca blinddoekte en een lantaarn in handen gaf. Een ludieke actie en een erbarmelijk gebaar om het standbeeld voor een moment van diens waarnemende taak te ontzien. Maar ook een startpunt van nieuwe vragen over het machtsvertoon dat spreekt uit de plaatsing van zo’n standbeeld op het hoogste punt van de omgeving. Het werk in de galerie is ontdaan van de zware Christelijke symboliek. Wat overblijft is een man die geblinddoekt uitlicht, zonder te zien wat er oplicht. In dit geval een ei op een biljardtafel, een humoristisch tafereel van onpraktische combinaties. Alle ideeën zijn van materiaal voor Kater. Hij zoekt naar onverwachte oplossingen en antwoorden op zelfopgelegde problemen en vraagstukken. Dit leidt tot speelse werken die de kijker op diens beurt ook weer aan het denken zet. Het maakplezier spat ervan af.

BIO

David Kater (1995) is in 2022 afgestudeerd aan Aki Artez in Enschede.
In 2022 winnaar van de Carat Lucas Gasselprijs.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief