Home » Kunstenaars » Maarten Sipma

Maarten Sipma

Geboren: 1994
Zie ook expositie(s): > LICHT 2022  
Werkveld: Fotografie
Maarten Sipma maakt analoge foto’s en combineert deze tot foto-objecten. In LICHT toont hij foto’s op doorzichtig plastic, geïntegreerd in oude TL-bakken. Het werk dat hij toont is sober, industrieel en zakelijk.

Romantiek

Sipma’s foto’s zijn gemaakt bij kunstlicht, welke hij heeft afgedrukt op doorzichtig plastic en van achteren verlicht met TL-licht. Hiermee wordt het negatief omgezet in beeld, maar blijft het dicht bij haar referent. Sipma’s wereld is vaak verlaten, met beschaduwde hoekjes en stille straatgezichten. Zijn gebruik van zwart-wit, kleur en materialiteit brengt de dynamische, veranderende betekenis van de dingen aan het licht. De analoge fotografie op ruwe materialen en het gebruik van industriële objecten plaatsen de technische aspecten op de voorgrond.

Maarten Sipma zoekt in al zijn werken de romantiek in het alledaagse. Hij herkent zich sterk in de stroming van de Romantiek, waarin de mens zich ondergeschikt voelt aan de natuur en hij is zich zeer bewust van de vergankelijkheid van alles om zich heen. Sipma’s samenstellingen van fotografische beelden geven ze een nieuwe betekenis. De tijdelijkheid wordt dragelijk door onthaasting en verwondering over de wereld.

 

BIO


Maarten Sipma is in 2022 afgestudeerd in Autonome Beeldende Kunst aan de AKI in en als Docent Beeldende Kunt en Vormgeving bij ArtEZ in Enschede.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief