Home » Kunstenaars » Joeri Boelhouwer

Joeri Boelhouwer

Geboren: 1999
Zie ook expositie(s): > Laag voor Laag  
Werkveld: Fotografie & beelden/objecten
Joeri Boelhouwer creëert een hyperrealistische, bijna enge wereld door middel van fotografie, CGI (computergegenereerd beeld) en meer. Hiermee reflecteert hij op de razendsnelle digitalisering en de opkomst van virtuele realiteit. Zijn lichtbakken tonen een internetvrije jeugd door de lens van technologie.

Fotografie en CGI

De technologie, van computers tot smartphones, heeft een ontzettend snelle ontwikkeling meegemaakt in de laatste decennia. Nagebootste computerwerelden en augmented reality hebben een soort tweede laag gecreëerd die over de fysieke wereld heen ligt. Langzaam zijn ze met elkaar gaan versmelten.
Boelhouwer verwerkt zijn zorgen over deze ontwikkelingen in zijn werk. Hij grijpt terug naar de internet- en schermloze jaren van zijn jeugd. Hij reconstrueert plekken en ervaringen, zoals boomhutten bouwen en steentjes keilen, door middel van fotografie en CGI. De combinatie van deze media resulteert in een hyperrealistisch beeld waarin het verschil tussen nep en echt nauwelijks meer te zien is. De kindertijd van fantasie, verveling en tastbaarheid is getransformeerd tot een bevreemdende nieuwe realiteit. Boelhouwer presenteert de beelden vaak op verschillende soorten lichtbakken. Zo transformeert de fotografie zich in een ruimtelijke installatie die naar de ontwikkeling van de schermen om ons heen verwijst, naar een wereld waar we fysiek tussen verschillende momenten lopen, omringd door indrukken, sommige herkenbaar en sommige niet.

 

Bio

Joeri Boelhouwer (1999) is in 2022 afgestudeerd bij HKU Photography. Hij heeft geëxposeerd bij BAK, Artides Amsterdam en het Noorderlicht Fotofestival. Hij was finalist van Blurring The Lines 2022 en is gepubliceerd in Der Greif.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief