Home » Kunstenaars » Teune Derks

Teune Derks

Geboren: 1991
Zie ook expositie(s): > Laag voor Laag  
Werkveld: Beelden/objecten
Teune Derks maakt sculpturen en ruimtelijke installaties gecombineerd met fotografische beelden waarin hij de nadruk legt op de materialiteit en tastbaarheid, zowel in de fotografische beelden als van de fysieke objecten. Zijn werk gaat over onze esthetische ervaring van massa-geproduceerde producten, waarbij hij herkenbare vormen belicht als hedendaagse relikwie├źn of archeologische vondsten uit de toekomst.

Fotografie en object

Derks toont sculpturen en afgietsels van voedsel en consumptieartikelen voor eenmalig gebruik. Deze maakt hij van gips, beton, hout en andere materialen, waaruit een voorliefde voor gebruikte of afgedankte spullen spreekt. Het materiaal dat hij gebruikt is leidend voor de uiteindelijke vorm, met alle experimenten en onvoorziene ontdekkingen van dien. Derks wil de toeschouwer bewuster laten kijken naar de vormgeving en fraaiheid van onbenullige en alledaagse objecten. Wat zeggen ze over ons als consument en de tijd waarin wij leven? Het is een herwaardering van wat er al is.


In het fotografisch werk van Derks komen de materialen terug. In wat hij noemt ‘stillevens’ fotografeert hij zijn objecten en geeft ze vervolgens een plek op glasplaten en in grotere sculpturen, fragiel en soms gebroken. Hij experimenteert en zoekt naar nieuwe manieren om fotografie sculpturaal en ruimtelijker te maken, om uit het tweedimensionale beeld te stappen. Fotografie is onlosmakelijk verbonden met reproductie en kopie, maar Derks probeert dit te doorbreken en uniek werk te creëren.  

 

Bio

Teune Derks (1991) is in 2021 afgestudeerd bij HKU Photography. Hij heeft geëxposeerd bij Fotodok en Moving Gallery, en is een winnaar van het Keep an Eye Photography Stipendium 2021.

 


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief