Home » Kunstenaars » Vivian Mac Gillavry

Vivian Mac Gillavry

Geboren: 1991
Zie ook expositie(s): > Explorations  
Werkveld: Schilderijen en sculpturen
Vivian Mac Gillavry vertaalt haar fascinatie voor vorm, netwerken, systemen en patronen in sculpturen, tekeningen en etsen. Met herhalingen en vertakkingen geeft ze op abstracte wijze weer hoe zij de wereld ziet.

'Intuitive welding'

In Mac Gillavry’s wereld is alles en iedereen opgebouwd uit vervlochten en onderling verbonden lijnen. Haar abstracte vormen wisselen tussen geometrisch en organisch, maar grijpen altijd terug op de kern van waaruit het leven is opgebouwd. Soms uit dit zich in schimmelsporen van metaal of wortels van inkt, soms kruipt de sculptuur uit het schilderij. Met de herhaling van penseelstreken of metaaldraadlussen vormt ze haar werk zoals ze de wereld ziet. Hierbij ziet ze vaak af van kleurgebruik. Het zwart, grijs en wit legt alle aandacht op de vorm en kern van het werk, zonder afleiding.

Mac Gillarvry’s sculpturen ontstaan door een methode die ze intuitive welding noemt. Hiermee suggereert ze het gevoel van driedimensionale tekeningen en behoudt ze een speelsheid in de vormpatronen. Haar tekeningen zijn juist vaak weer sculpturaal, met negatieve ruimte en opvulling, om elkaar en door elkaar reikende vormen. Daarnaast combineert ze vaak tekeningen en sculpturen in één werk.

Uit haar werkt spreekt de tijd en lichamelijkheid van haar arbeidsintensieve werkwijze. Zo toont ze de schoonheid van dat wat we vaak zien als onopvallend of zelfs abject.
Ze gelooft dat alles universeel met elkaar verbonden is en dus niets onbelangrijk is.

Bio

Vivian Mac Gillavry (1991) is in 2021 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie. In 2022 werd zij genomineerd voor de Buning Brongers Prijs. Ze heeft onder meer geëxposeerd bij de SBK Galerie en Arti et Amicitiae. En haar werk was te zien op de KunstRAI 2023.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief