Home » Kunstenaars » Noah van de Wetering

Noah van de Wetering

Geboren: 1999
Zie ook expositie(s): > Notes on image-making  
Werkveld: Fotografie & beelden/objecten
Noah van de Wetering onderzoekt de spanningsvelden tussen representatie, abstractie en het bekijken en maken van beeld. Dit uit zich in werken gemaakt met verschillende technieken zoals onder andere fotografie, print (drukwerk) en schilderen.

Misleidende abstracties

De abstracties in de werken van van de Wetering zijn misleidend. De gebaren die vaak op grote canvassen zijn aangebracht dragen subtiele verwijzingen in zich. Wanneer de werken met elkaar in verband worden gebracht onthult zich een onderlinge verbondenheid. Het werk van van de Wetering bevat elementen van fotografische representatie en verwijzingen naar de abstracte schilderkunst. Het werk bevindt zich op een spanningsveld tussen deze twee uitersten. De beelden die hij gebruikt als basis voor de werken, worden vertaald naar fysieke uitingen. Zo gebruikt hij in zijn proces het digitaal printen op groot-formaat als een van de eerste stappen. Hiermee vertaalt hij een beeld naar een doek. Vanaf dat punt beschouwt hij de beelden als pigment op doek en worden de fotografische kaders materiaal wat direct te vergelijken is met ander materialen zoals verf en inkt

 

Nuchter beeld

Deze nuchtere manier van kijken naar de beelden zorgt ervoor dat de beelden geanalyseerd kunnen worden en dat er kritisch naar fotografie gekeken kan worden als een subjectieve vertelling in plaats van als documentair bewijsstuk. Door het gebruik van beelden waar eerder getoond werk in voorkomt, trekt van de Wetering een parallel tussen het maken van het werk en ernaar kijken. De werken samen tentoonstellen resulteert in een nieuwe vertelling over de keuzes in het werk, de betekenis van de gebruikte materialen en de wereld om ons heen waar de beelden naar verwijzen.
Tegenwoordig wordt er weinig stilgestaan bij de reproductiewaarde van beelden en de enorme toename van consumptie van beelden. Van de Wetering creëert als het ware een tegenreactie hierop. Zijn werk vraagt zowel de toeschouwer als van de Wetering zelf om even stil te staan bij wat we nou echt aan het bekijken zijn.

 

BIO

Noah van de Wetering (1999) is in 2022 afgestudeerd bij HKU Photography. Hij won het Keep an Eye Photography Stipendium 2022.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief