Home » Kunstenaars » Joana Franco

Joana Franco

Geboren: 2001
Zie ook expositie(s): > Sometimes It Snows In April  
Werkveld: Schilderijen
Joana Franco maakt werken die bestaan uit inkjetprints geplakt op canvas die zijn bewerkt met pigmenten. Deze prints bevatten afbeeldingen die gebaseerd zijn op haar eigen lichaam, soms duidelijk herkenbaar en soms weergegeven in abstracte vormen.

I WANT TO TELL

Franco maakt herhaaldelijk gebruik van haar eigen lichaam in haar werk. Het wordt net zozeer haar materiaal als het uitgeprinte papier op canvas, dat bewerkt wordt met pigmenten, kalk en muurvuller. In het reproductieproces wordt haar lichaam een object in plaats van een hoofdrolspeler, getransformeerd tot semi-abstracte vlakken van zwart en wit. De lichaamshoudingen en de uitvoering zijn onderdanig aan de vorm.

De tentoongestelde werken maken deel uit van Franco's doorlopende serie ‘I WANT TO TELL’, waarin ze het instinct of verlangen om jezelf uit te drukken onderzoekt. We ervaren de wereld door het omhulsel van ons lichaam, met alles wat erin zit, en creëren een spanning tussen voelen en denken. Wij mensen neigen vaak de fysieke en emotionele ervaringen los van elkaar te trekken, maar Franco ziet deze spanning als iets dat moet worden opgelost. Gefrustreerde energie die naar buiten mag komen als gefluister en onwillekeurige bewegingen, vergelijkbaar met een snelkookpan of de natuurlijke uitbarstingen van vulkanen.

 

Rock (Joanna Franco)
Rock (Joanna Franco)

BIO

Joana Franco voltooide haar Bachelor in Fine Arts aan AKI ArtEZ in 2023 in Enschede en is momenteel bezig met haar master aan het Frank Mohr Institute in Groningen. In 2019 won zij de Young Creaters Award 2020. Haar werk is tentoongesteld in het culturele instituut van Ponta Delgada, Rijksmuseum Twenthe en De Cacao Fabriek.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief