Home » Kunstenaars » Sam Werkhoven

Sam Werkhoven

Geboren: 1997
Zie ook expositie(s): > Sometimes It Snows In April  
Werkveld: Schilderijen
Sam Werkhoven maakt schilderijen vanuit een fascinatie voor licht. De werken tonen vaak geïsoleerde elementen uit luchten, bomen en stillevens. Ze gaan een dialoog aan met elkaar en met de bredere kunstgeschiedenis.

Ogenschijnlijk eenvoudige observaties

Een glanzende citroen alleen op tafel of een boomtak tegen een grijze lucht, de zon breekt bijna door. Deze ogenschijnlijk eenvoudige observaties worden door Werkhoven kundig in beeld gebracht. Door een serie schilderijen dicht naast elkaar te tonen, gaan de individuele werken een dialoog met elkaar aan. Er ontstaat een gelaagdheid en een nieuwe context. De geschilderde onderwerpen komen voort uit zijn directe waarneming en omgeving, maar hij haalt ook inspiratie uit de geschiedenis van de schilderkunst. Zo isoleert hij onder andere elementen uit doeken van oude meesters, welke hij zichzelf toe-eigent en herinterpreteert. Zonder context en zonder de geschiedenis te kennen, kunnen we slechts gissen naar betekenis en intentie.

De huid van de verf

Werkhoven is geïnteresseerd in hoe een materiële substantie, zoals verf, kan worden omgezet in iets immaterieels. Zijn werk komt voort uit een fascinatie voor licht en hoe kunstenaars dit door de eeuwen heen in beelden hebben omgezet. Hij schildert dit licht voornamelijk met acryl en olieverf op canvas of linnen. Vooral olieverf spreekt hem aan omdat de huid van de verf blijft leven. Zo speelt de omgang met verf en tactiliteit van het oppervlak een belangrijke rol binnen het geschilderde beeld.

BIO

Sam Werkhoven is in 2023 afgestudeerd aan de HKU in Fine Art. Hetzelfde jaar ontving hij het Dooyewaard Stipendium en de Scriptieprijs, en werd hij genomineerd voor de Lakeside residentie. Zijn werk is onder meer te zien geweest bij Ron Mandos Galerie, SBK Kunstuitleen & Galerie Amsterdam en Art Rotterdam.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief