Home » Kunstenaars » Sander Buijk

Sander Buijk

Zie ook expositie(s): > Verboden aan te raken  
Werkveld: Beelden/objecten
Sander Buijks werk begeeft zich tussen toegepaste en ‘vrije’ kunst.

Hij studeerde grafiek en illustratie aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam en werkt als illustrator en beeldend kunstenaar. Deze wisselwerking kenmerkt zowel zijn beelden als ook zijn illustratief werk. 

Sander Buijk over zijn eigen werk: “Wat mij interesseert in het tot stand komen van beeld is het zoeken naar een grens. Beeld welke aan de ene kant visueel goed communicerend is en aan een andere kant mijn eigenheid en ruwheid behoudt. Beeld wat niet te verhalend is, waardoor de kijker geprikkeld wordt tot interpreteren.” Tegelijkertijd heeft zijn beeldtaal juist iets verhalends nodig waarin hij de toeschouwer kan sturen en manipuleren, waardoor hij het materiaal ook kan laten spreken.

Het resultaat is een krachtig en eigenzinnig beeldtaal waarin de vorm wordt teruggereduceerd tot basisvorm. Zijn werkwijze kan als intuïtief en spontaan omschreven worden. Het is een zoektocht die gekenmerkt is door het maken, het uitproberen en het experimenteren met vormen, materialen en technieken. Het is een proces van schetsen, maquettes bouwen, beeldhouwen, researchen en uiteindelijk de juiste keuzes te maken.

Choreografe en danser Jördis Cordua over zijn werk: “Beeldend kunstenaar Sander Buijk maakt de afgelopen jaren grote beelden die zich op het snijvlak tussen vrije kunst en vormgeving bewegen, zijn beelden hebben vaak iets speels, en zijn deels geïnspireerd op speelgoed. Hij heeft de bijzondere gave om zijn beelden en tekeningen met simpele middelen een karakter te geven en op deze manier leven in te blazen”.

Art-Director Pieter Schol over zijn werk : “Als je beelden van hem ziet worden ze gekenmerkt door een samengaan van illustratie en autonome kunst. Hij werkt op de grens tussen commercie en idealisme. Zijn werk wordt gekenmerkt door een intergere maar tevens brutale stijl die daarmee spontaniteit en ruwheid uitstraatlt".Schrijf je in voor onze nieuwsbrief