Home » Kunstenaars » Stefan Bleekrode

Stefan Bleekrode

Geboren: 1986
Werkveld: Tekeningen
De schilderijen en tekeningen van Stefan Bleekrode (1986) laten zeer fijn gedetailleerde alledaagse straten en landschappen, stations en voorsteden, snelwegen en landwegen zien.

New York City Counterlight

Bleekrode is een voorbeeld voor de doelstelling van Galerie Pouloeuff en ter gelegenheid van het 5 jarig bestaan van onze galerie is zijn karakteristieke werk 'New York City Counterlight' verkozen om te worden verloot.

De tekening 'New York Tegenlicht' toont een van de vele 'streets' die haaks op de avenues staan in Manhattan aan het eind van de dag, als de zon al laag staat en vanachter de wolkenkrabbers nog net de straat verlicht. Net als de meeste tekeningen laat dit werk niet zozeer een specifieke plaats zien maar het is vooral een precies weergegeven sfeerimpressie in zwart en wit van een bepaald moment op de dag. 
De gebouwen zijn qua architectuur volledig op Manhattan geïnspireerd maar zijn net als het volledige tekening fantasie gebaseerd op de realiteit. Het zou zo kunnen zijn, deze straat had kunnen bestaan ergens op Manhattan.

Deze tekening is volledig uit herinnering gedurende een fietstocht door Oost-Europa getekend in de zomer van 2013. Er is gedurende twee weken ongeveer 40 uur aan deze tekening gewerkt.

 

Stefan Bleekrode: 'New York City Counterlight'
Stefan Bleekrode: 'New York City Counterlight'

De stad centraal

Zoals steeds blijkt staat de stad, architectuur, licht en reizen centraal in het werk van Stefan Bleekrode. Naar aanleiding van een bezoek aan Parijs op 10 jarige leeftijd is hij begonnen met het uitwerken van vaak imaginaire, maar altijd realistische lijntekeningen die de stad als geheel proberen te vangen. Het maken van een stad voelt als een reis op zich voor hem, vanaf het prille begin waarin slechts een potlood schets het lege vel siert en de toekomst van de tekening redelijk ongewis is tot de laatste schaduwen die de tekeningen voltooien. Wat er tussenin gebeurt hangt af van spontane beslissingen en hernieuwde fascinatie voor het onderwerp.

Steden als New York, Londen, Boedapest en Rome bieden hem een schier eindeloze stroom aan inzichten en beelden. Maar ook in kleinere steden als Bern of Gent valt genoeg te ontdekken. Geduld moet een van de hoofdvoorwaarden zijn om deze tekeningen te kunnen maken. Slechts zelden wordt er minder dan 50 uur aan een tekening gewijd; aan grotere tekeningen vaak het tienvoudige.

 

 

Stefan Bleekrode
Stefan Bleekrode

Desolate sfeer

Naast de tekeningen schildert Bleekrode eveneens stadsgezichten die baden in ijl zonlicht of het kunstmatige schijnsel van de nacht en daardoor een desolate sfeer oproepen. Datgene wat hem inspireert om een gehele stad te tekenen vindt vaak zijn oorsprong in details, sfeerplaatjes en doorkijkjes van het dagelijks leven waar velen aan voorbij gaan. Op reis, in steden en tussen steden liggen de beelden voor het oprapen. Naast de stad kunnen landschappen zich sinds kort eveneens verheugen op Stefans belangstelling.

BIO

Stefan Bleekrode heeft zich op het kunstzinnige vlak vrijwel helemaal autodidactisch gevormd en heeft slechts kortstondig lessen gevolgd aan een kunstacademie. Mede hierdoor kon hij zich onafhankelijk van de meer gangbare stromingen in de kunst ontwikkelen. Zijn werk wordt in binnen- en buitenland geëxposeerd en hij wordt thans vertegenwoordigd door Galerie Frank Welkenhuysen.

 

Stefan Bleekrode
Stefan Bleekrode


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief