Home » Kunstenaars » Pascal Smelik

Pascal Smelik

Zie ook expositie(s): > De stemming van het moment  
Werkveld: Design
Pascal Smelik (1983) is een echte onderzoeker van vormen en materialen, meestal met behulp van een "unknow factor" in zijn productiemethoden.
Piet Bakker Award en de Talent Design Awards

Dit maakt dat elk enkel stuk een uniek stuk is. Hij onderzoekt allerlei nieuwe soorten materialen op het gebied van design en vertaalt deze vervolgens in producten zoals wij die nu kennen. Door de uitdaging van het experiment aan te gaan, wat ook de risico’s en de 'fouten' omvat, blijft zijn proces altijd intrigerend en dynamisch.

In het project 'Kaarsrecht' maakt Smelik gebruik van een ontwerpproces waarin 'toeval' en ongecontroleerd vormgeven een grote rol spelen. Vloeibaar kaarsvet en water zijn de ingrediënten. Door het vloeibare kaarsvet op uiteenlopende wijze met koud water in aanraking te laten komen, tekent het materiaal vormen af. Deze organische vormen zijn de basis van het wasmodel. Van deze wasmodellen worden gipsen mallen gerealiseerd. De ontwerpen in 'Kaarsrecht' lopen uiteen van krukjes, glazen en kandelaars. Smelik kan het proces wel sturen, maar een groot gedeelte van het vormproces ontstaat toevalligerwijs.

Pascal Smelik (1983, Oegstgeest, NL) studeerde af in 2009 aan de Hogeschool voor de kunsten Utrecht. Zijn werken werden genomineerd voor de 'Piet Bakker Award' en de 'Talent 2009 Design Awards'. Het werk wordt gepresenteerd in verschillende galerieën, International Design beurzen en tentoonstellingen in binnen en buitenland.Schrijf je in voor onze nieuwsbrief