Home » Kunstenaars » Esther Koetse

Esther Koetse

Publieksverkiezing: > augustus 2014  
Werkveld: Tekeningen
In haar werk drukt Esther Koetse expressiviteit uit door gebruik te maken van de diverse uitstraling van het potlood.
In 2012 won zij de Kunstschouw Award in Zeeland.

Na veel verschillende materialen gebruikt te hebben is potlood bij uitstek het materiaal voor haar manier van werken, waar zij een eigen handschrift in ontwikkeld heeft. Dit komt doordat een simpel materiaal als potlood zowel erg grof maar ook genuanceerd kan zijn, wat voor goede verhoudingen zorgt in haar tekeningen.

Als onderwerpen gebruikt zij verhalen uit haar eigen omgeving, om in haar tekeningen tot uiting te brengen. Deze worden enerzijds subtiel uitgebeeld en anderzijds op directe wijze. We zien bijvoorbeeld in het werk uit 2010 een zeer directe manier van een emotie die door de huid tot uitstraling komt. De huid laat zien hoe de figuren zich van binnen voelen. In haar latere werk worden de tekeningen steeds subtieler. Nog steeds draait het werk om emotie maar die laat zich steeds meer in verhalen zien. Deze verhalen vinden hun oorsprong in ervaringen die zij zelf heeft, of emoties waarmee zij zich identificeert in verhalen van anderen. Dit kunnen verhalen zijn met zeer uiteenlopende onderwerpen maar de emoties blijven altijd het belangrijkst. De tekeningen blijven op deze manier erg dicht bij haar eigen gevoel en emotie, die herkenbaar zijn voor iedereen.

Esther Koetse is in 2010 afgestudeerd aan het HKU in de richting Fine Art. In 2012 won zij de Kunstschouw Award in Zeeland. Deze prijs is een aanmoedigingsprijs voor aankomend jong talent. Haar werken zijn te zien tijdens verschillende exposities in binnen- en buitenland waaronder het Coda museum in Apeldoorn.Schrijf je in voor onze nieuwsbrief