Home » Nieuws en media » Kunstproject Keep an Eye Spacemakers

Kunstproject Keep an Eye Spacemakers

14-05-2018
Galerie Pouloeuff en de Keep en Eye Foundation vinden het belangrijk om jonge, talentvolle kunstenaars verder te helpen bij de ontwikkeling van hun artistieke carrière. De galerie biedt kunstenaars meer dan alleen een ruimte om hun werk te presenteren. In het kunstproject Keep an Eye Spacemakers wordt de inhoudelijke expertise van succesvolle, ervaren beeldend kunstenaars gekoppeld aan jonge, gemotiveerde beeldend kunstenaars.

Werkperiode van een maand

Keep an Eye Spacemakers is bedoeld voor jonge kunstenaars die uitgedaagd willen worden in hun werk en hun grenzen en mogelijkheden willen oprekken. Kunstenaars die graag discipline overschrijdend zouden willen werken en nieuwe technieken willen onderzoeken. Verdieping en onderzoek staan centraal in dit proces. Er worden kunstenaars uitgenodigd die, zowel in hun conceptuele benadering, als in techniek en materiaalgebruik, heel uiteenlopend werk maken. Er worden vijf kunstenaars uitgenodigd om deel te nemen aan een werkperiode van een maand, voorafgaand aan de expositie in de galerie.

 

Begeleid door beeldend kunstenaar

De werkperiode start op woensdag 29 augustus. Vanaf woensdag 5 september gebruiken de kunstenaars de galerie als werkplek/atelier op de woensdagen, donderdagen, vrijdagen, zaterdagen en zondagen. Dan is de galerie ook toegankelijk voor bezoekers die het proces willen volgen. De expositie groeit, door werken die worden toegevoegd en weer veranderen. Voor de bezoekers is er elke week weer iets meer te zien. De expositie opent op zondag 30 september en duurt tot 6 november. De werkperiode wordt begeleid door beeldend kunstenaar Tanja Smeets. Tijdens de opening zal zij de werkperiode en de tentoonstelling toelichten. De kunstenaars geven elk een presentatie over hun werk.

Over Tanja Smeets

'In mijn beelden laat ik grote structuren groeien langs muren en plafonds, de ruimte in. Ik verken in mijn werk deze groeiprocessen, zowel in de openbare ruimte , als in tentoonstellingen. Tijdens de opbouw van de installatie verweef ik de structuren steeds verder met de architectonische omgeving, totdat het werk een schijnbaar vanzelfsprekende plek gaat innemen en autonoom door lijkt te groeien. Hierdoor veroorzaakt het fricties in een vertrouwd beeld van die ruimte, de groei lijkt ongecontroleerd en onbedwingbaar, maar is eigenlijk heel minutieus geregisseerd, om die ervaring te laten ontstaan. Ik zoek met mijn beelden die spanning tussen de onverwachte aanwezigheid, de autonome groei, de schaal, de dichtheid en de schijnbare fragiliteit van het werk in relatie tot die omgeving.'

Tanja Smeets is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Utrecht. Ze heeft gestudeerd aan ArtEZ, hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Haar werk is opgenomen in de collecties van het Henan Museum in China, het Textiel Museum in Tilburg, Centraal Museum Utrecht. Het is recent ook te zien geweest in Museum Vizcaya in Miami (USA). Daarnaast heeft zij geëxposeerd in museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, tijdens the Gyonggi International Ceramics Biennale, Icheon (South Korea) en in het Museum of Arts and Design in New York (USA).

Smeets heeft deelgenomen aan verschillende residenties in het Europees Keramisch Werkcentrum (NL) en in China en Zuid-Korea. Daarnaast heeft zij gewerkt aan verschillende opdrachten in de publieke ruimte; voor diverse gemeenten, de Rijksgebouwendienst, voor DIFFER (Dutch Institute for Fundamental Energy Research) het KF Heinfonds, Enexis en DSM.

'Unbridled Wall' van Tanja Smeets (Foto: Ernst Moritz)
'Unbridled Wall' van Tanja Smeets (Foto: Ernst Moritz)

Meer over tanja Smeets:
tanjasmeets.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief