Home » Nieuws: » 14-05-2018 : Kunstproject: Keep an Eye Spacemakers

Kunstproject: Keep an Eye Spacemakers

14-05-2018
Galerie Pouloeuff en de Keep en Eye Foundation vinden het belangrijk om jonge, talentvolle kunstenaars verder te helpen bij de ontwikkeling van hun carrière en de galerie biedt kunstenaars meer dan alleen een ruimte om hun werk te presenteren. In het kunstproject Keep an Eye Spacemakers wordt Galerie Pouloeuff omgetoverd tot een open atelierruimte en worden jonge beeldend kunstenaars een maand lang begeleid door een succesvolle en ervaren kunstenaar. In deze eerste editie is dat beeldend kunstenares Tanja Smeets.

Werkperiode van een maand

Keep an Eye Spacemakers is bedoeld voor jonge kunstenaars die uitgedaagd willen worden in hun werk en hun grenzen en mogelijkheden willen oprekken, kunstenaars die graag discipline-overschrijdend willen werken en nieuwe technieken willen onderzoeken. Verdieping en onderzoek staan centraal in dit proces. Het gaat om kunstenaars die, zowel in hun conceptuele benadering als in hun techniek en materiaalgebruik, heel uiteenlopend werk maken. Voor de eerste editie van Spacemakers worden vijf kunstenaars een maand lang begeleid en uitgenodigd om een maand lang Galerie Pouloeuff als hun gezamenlijke atelier te gebruiken. Aan het eind van deze werkperiode volgt er een expositie van hun werk.

 

Vanaf woensdag 5 september: open atelier Galerie Pouloeuff

Vanaf woensdag 29 augustus nemen de kunstenaars hun intrek in atelier/Galerie Pouloeuff en zijn zij tot en met woensdag 26 september steeds aanwezig (met uitzondering van de maandagen en dinsdagen). De galerie is dan ook gewoon open en toegankelijk voor bezoekers die het proces willen volgen. De expositie groeit, door de werken die worden gemaakt en die steeds weer veranderen. Zo ziet het publiek kunstwerken in wording.

Expositie

De expositie die volgt opent op zondag 30 september en duurt tot 4 november. De kunstenaars worden begeleid door beeldend kunstenaar Tanja Smeets en zij zal tijdens de opening het werkproces van de voorafgaande maand en de tentoonstelling toelichten. Vervolgens geven de kunstenaars elk een presentatie over hun werk.

Meer informatie over de expositie >

 

Begeleidend kunstenares:
Tanja Smeets

Tanja Smeets is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Utrecht. Ze heeft gestudeerd aan ArtEZ, hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Haar werk is opgenomen in de collecties van het Henan Museum in China, het Textiel Museum in Tilburg, Centraal Museum Utrecht. Het is recent ook te zien geweest in Museum Vizcaya in Miami (USA). Daarnaast heeft zij geëxposeerd in museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, tijdens the Gyonggi International Ceramics Biennale, Icheon (South Korea) en in het Museum of Arts and Design in New York (USA).

Smeets heeft deelgenomen aan verschillende residenties in het Europees Keramisch Werkcentrum (NL) en in China en Zuid-Korea. Daarnaast heeft zij gewerkt aan verschillende opdrachten in de publieke ruimte; voor diverse gemeenten, de Rijksgebouwendienst, voor DIFFER (Dutch Institute for Fundamental Energy Research) het KF Heinfonds, Enexis en DSM.

 

 

Smeets over haar werk:

"In mijn beelden laat ik grote structuren groeien langs muren en plafonds, de ruimte in. Ik verken in mijn werk deze groeiprocessen, zowel in de openbare ruimte , als in tentoonstellingen. Tijdens de opbouw van de installatie verweef ik de structuren steeds verder met de architectonische omgeving, totdat het werk een schijnbaar vanzelfsprekende plek gaat innemen en autonoom door lijkt te groeien. Hierdoor veroorzaakt het fricties in een vertrouwd beeld van die ruimte, de groei lijkt ongecontroleerd en onbedwingbaar, maar is eigenlijk heel minutieus geregisseerd, om die ervaring te laten ontstaan. Ik zoek met mijn beelden die spanning tussen de onverwachte aanwezigheid, de autonome groei, de schaal, de dichtheid en de schijnbare fragiliteit van het werk in relatie tot die omgeving."


Lees dit interview met Tanja Smeets,
of bezoek haar website tanjasmeets.nl.

 

'Unbridled Wall' van Tanja Smeets (Foto: Ernst Moritz)
'Unbridled Wall' van Tanja Smeets (Foto: Ernst Moritz)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief