Home » Nieuws: » 23-04-2020 : Het krachtige werk van Carmen Herrera Door Céline van Westrhenen

Het krachtige werk van Carmen Herrera Door Céline van Westrhenen

23-04-2020
"Ik kwam een aantal werken van Carmen Herrera voor het eerst tegen in het Fondation Cartier in Parijs bij een tentoonstelling over geometrische kunst uit Latijns-Amerika. De tentoonstelling zelf was al indrukwekkend en zeer kleurrijk, maar de werken van Herrera sprongen eruit. Eén van die werken was Green and White (1956) waarbij de compositie van het werk veel indruk op me heeft gemaakt. Sindsdien zijn de scherpe vormen van Herrera mij bijgebleven."

Strak lijnenspel

Afgelopen februari kwam ik in museum K20 in Düsseldorf twee werken van Herrera tegen waarvan ik in één oogopslag zag dat ze van haar waren. Het gebruik van strakke lijnen, de interessante composities en het eenvoudige kleurgebruik zorgt ervoor dat haar werken stuk voor stuk krachtig zijn en dit ook uitstralen. De werken van Herrera zitten zo goed in elkaar dat ik er enkel bewondering voor kan hebben. Ik kan naar de schilderijen blijven kijken zonder dat het gaat vervelen.

 

Green and white
Green and white

Over de 100 en nog steed actief

Niet alleen de werken van Herrera zijn krachtig, maar zijzelf is dat ook. Herrera werd in 1915 in Cuba geboren en woont sinds de jaren ’50 in New York. Pas op late leeftijd zijn de werken van Herrera ontdekt en krijgt zij de erkenning die zij naar mijn mening eigenlijk al eerder had moeten krijgen. Op dit moment is de kunstenares 104 jaar oud en schildert zij nog dagelijks. Het is verwonderlijk dat deze kunstenares op deze leeftijd nog zo creatief bezig is. Ik hoop dat zij haar werk lang kan blijven voortzetten en dat ik nog vaak haar kunstwerken kan bewonderen. 

 

Alpes
Alpes

Carmen Herrera on tape

 

Over Céline

Ik studeer op het moment Kunst en Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hiervoor heb ik aan de Universiteit Utrecht de bachelor Liberal Arts and Sciences gedaan. Om meer ervaring in de kunst- en cultuursector op te doen ben ik bij Galerie Poulouef aan de slag gegaan.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief