Home » Nieuws: » 24-06-2020 : 'Fidel Castro probeerde mij omver te rijden' door Juliette de Swarte

'Fidel Castro probeerde mij omver te rijden' door Juliette de Swarte

24-06-2020
Ik stap uit bij Sloane Square in de wijk Chelsea, de chicste wijk van Londen. De nieuwe kunsttempel van de befaamde en schatrijke reclameman Charles Saatchi is net geopend: de Saatchi Gallery, ooit het hoofdkwartier van de hertog van York.

Afstand

In een galerie of museum kom je nooit te dicht bij een kunstwerk. M’n WA verzekering dekt geen werk van een paar miljoen. Maar hier, in de Saatchi Gallery raakt een werk míj aan.

Een ouwe vent in een elektrische rolstoel rijdt tegen m’n hiel, een geniepige plek om geraakt te worden. Fidel Castro? Die pet, die baard. Bijna onmiskenbaar. Seniel en met trillende handen. Hij wordt gepasseerd door een ander karretje… Mao? En die daarnaast.. Brezjnev?

 

 

Sun Yuan and Peng Yu - Old Persons House (Saatchi Gallery, 2007)
Sun Yuan and Peng Yu - Old Persons House (Saatchi Gallery, 2007)

Sun Yuan en Peng Yu

De kelder van de Saatchi Gallery is het 'Bejaardenhuis' van de kunstenaars Sun Yuan en Peng Yu. Dertien levensechte oudjes botsen in hun rolstoelen voortdurend tegen elkaar. Ze dragen geen naamkaartjes maar iedereen ziet: dit waren ooit zonnekoningen, onderdrukkers, bijzonder invloedrijke lastpakken die hun volk treiterden, de pers muilkorfden, oorlogen leidden en zo de wereldgeschiedenis bepaalden. Nu zijn ze weggemoffeld in een verzorgingstehuis. Nog maar een schim van wie ze ooit waren. Kwijlend en mompelend worstelen ze zich de dag door.

De tirannen, wat gebeurt daarmee in de winter van hun leven, áls ze dat seizoen halen. Ik heb nog nooit een foto gezien van een ex-dictator die een hap vla krijgt van een zuster. Despoten zijn ook mensen, met hun zwakheden. Die krijgen we alleen nooit te zien. En als ze die zwakheden niet meer kunnen verbergen, simpelweg omdat ze daar te oud voor zijn, worden ze aan het zicht onttrokken.

Controverse

Sun Yuan en Peng Yu zijn trouwens niet helemaal on-controversieel. Ze experimenteerden ook met dode mensen, levende dieren en menselijk vet. In één werk zie je 7 minuten lang twee pitbulls op een loopband naar elkaar toe rennen. De lijn is strakgespannen. De beesten rennen naar elkaar toe maar kunnen elkaar niet aanraken. Leuk om te zien is het niet. De honden raken steeds vermoeider en gestrester. Het leidde tot vele protesten van PETA en een paar beroemde dierenliefhebbers en werd uit het Guggenheim verwijderd. Hier in de Saatchi Gallery geen protesten. Ook al lijken deze oudjes levensecht, no old people were harmed during the making of this artwork!

 

Juliette over Juliette

Ik werk als social media manager en interviewer bij de Keep an Eye Foundation en Galerie Pouloeuff. Dit doe ik met veel plezier, omdat ik zo het werk van jonge talenten kan zien als ze op het punt staan door te breken bij het grote publiek. Deze jonge talenten zijn vaak ontwapenend, bescheiden en altijd vreselijk goed.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief