Home » Nieuws: » 02-11-2020 : Over het werk van Samantha Vlaming door Janneke Veerman

Over het werk van Samantha Vlaming door Janneke Veerman

02-11-2020
Samantha Vlaming is een van mijn collectiefgenoten (kunstenaarscollectief ZonderPunt) en daarnaast werken we in hetzelfde atelier. We kennen elkaar van de opleiding Fine Art & Design in Education die we beiden aan de HKU gevolgd hebben.

Vervreemding en verrassing

Het werk van Samantha Vlaming spreekt mij aan door de manier waarop ze speelt met de alledaagsheid van voorwerpen en materialen waarmee ze een nieuw beeld of betekenis creëert. Door de functie van deze voorwerpen of materialen een nieuw leven in te blazen, ontstaat er een interessant spel van vervreemding en verrassing. Zoals bijvoorbeeld het werk ‘Ventilator (2017)’, waarbij een computerscherm op de poot van een tafelventilator is gemonteerd en zich van links naar rechts beweegt en hierbij de afbeelding van een ventilator op het beeldscherm te zien is. 

 

'Ventilator', Samantha Vlaming (Youtube video).
'Ventilator', Samantha Vlaming (Youtube video).

Sweet escape

Een ander werk van haar, ‘Sweet escape (2019)’, is onderdeel van een serie werken gemaakt van slijm, in dit geval in combinatie met hout. Het slijm, dat bekend staat als kinderspeelgoed, heeft een zoete geur omdat het gemaakt wordt van o.a. lijm en wasmiddel. De geur in combinatie met de ‘druiperige’ vorm van het slijm dat geklemd wordt tussen de houten bakstenen zorgt voor een haast eetbare look, die een beetje doet denken aan het snoephuisje uit Hans en Grietje. Het is mooi dat de poort zelf als onderwerp past bij dit sprookjesachtige gevoel, doordat het symbool staat voor een doorgang naar een andere wereld.

KAUWGOM

Het interessante aan dit werk van Samantha Vlaming vind ik dat door maar een hele kleine verandering aan het alledaagse, iets absurd wordt. Herkenbare elementen zijn nét van een ander materiaal dan dat je het verwacht; het cement is gemaakt van slijm, waardoor het doet denken aan kauwgom of andere zoetigheid, en de stenen zijn geen bakstenen, maar houten blokken. Het werk van Vlaming heeft iets grappigs, tragikomisch, absurds... je wordt als kijker een beetje van je stuk gebracht!

 

'Sweet escape', Samantha Vlaming
'Sweet escape', Samantha Vlaming

Over Janneke

Janneke Veerman is al sinds september 2018 actief bij Galerie Pouloeuff. Ze is in datzelfde jaar ook afgestudeerd aan de kunstacademie als kunstenaar en educator in de kunsten. Naast het werken in Galerie Pouloeuff en het maken van eigen kunst in haar atelier, geniet ze van festivals en concerten, honden knuffelen, spelletjes spelen met vrienden, het maken van stedentripjes, online shoppen, donuts eten en dutjes doen.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief