Home » Nieuws: » 07-05-2021 : In Singer Laren:'Window of Opportunity' met Ana Oosting

In Singer Laren:'Window of Opportunity' met Ana Oosting

07-05-2021
Het is tijd voor het vijfde kunstwerk in de serie presentaties met de naam 'Window of Opportunity' en ditmaal valt de beurt aan Ana Oosting. Zij creëerde 'Changing the Gaussian Curvature' omvangrijk, mysterieus bewegend mechanisme van driehoekige herhalende vouwen en vormen. Te zien in Singer Laren 23 april 2021 tot en met 6 februari 2022.

Window of Opportunity

Voor 'Window of Opportunity' worden jonge talentvolle kunstenaars uitgenodigd om speciaal voor het monumentale raam van het theater van Singer Laren een werk te maken. De locatie maakt dat het zowel voor bezoekers van Singer Laren als voor voorbijgangers te zien is. Tijdens openingstijden is het kunstwerk zonder museum- of theaterkaartje 'van dichtbij' te bezichtigen.

Window of Opportunity is een samenwerking van Singer Laren, de Keep an Eye Foundation en Galerie Pouloeuff.

 

Ana Oosting - 'Entanglements', leven en materie

Ana Oostingkijkt naar de wereld door een bril met verschillende glazen, door het ene als een kunstenaar en door het andere als bioloog. In haar visie zijn ze niet gescheiden maar intiem verstrengeld. Tijdens haar studie neurobiologie werd haar duidelijk hoeveel ons als mens ontgaat, hoeveel interacties in de wereld simpelweg buiten het bereik van onze zintuigen vallen.


In ontmoetingen met onzichtbare processen of entiteiten, zichtbaar gemaakt door wetenschap, vindt Ana inspiratie. Met haar werk wil ze de blik van de kijker naar een niet-menselijk perspectief trekken. Je bewust worden van de ‘entanglements’. Pas als je iets gewaarwordt kun je er een verbinding mee aan gaan of empathie ervoor voelen.
Daarbij speelt materiaal een belangrijke rol. Leven en materie zijn namelijk onlosmakelijk verbonden. Ook niet-levend materiaal is in staat om interactie met zijn omgeving aan te gaan. Een stuk klei heeft ‘agency’: het kan zingen, knetteren, smelten, bubbelen, verpoederen en scheuren. Het mooie van veel met een bepaald materiaal werken is dat Ana deze agency lichamelijk ervaart. Door eindeloze repetitie gaat er een zekere intelligentie in haar vingers zitten. Het materiaal, het stuk gereedschap, de ervaringen vormen bewust en onbewust haar beslissingen. Verstrengeling is dus ook leidend in hoe werk tot stand komt. In haar praktijk werkt ze mét en denkt ze dóór materiaal.


Haar meest recente onderzoek gaat over vouwen en de complexiteit die daaruit voort kan komen. Een enkele vouw geeft papier een nieuwe mechanische eigenschap. Maar herhaal de vouw en lokale interacties kunnen op globale schaal leiden tot een bijzonder complex vermogen tot bewegen.

 

Changing the Gaussian curvature

Changing the Gaussian Curvature, het werk dat nu gepresenteerd wordt in Window of Opportunity in het Singer, is een resultaat van dat onderzoek. Het tien meter lange mechanisme zet een driehoekige herhalende vouw (tessellatie) in beweging. De lange gevouwen baan golft achter het raam op en neer. Hierbij krimpt het oppervlak van de tessellatie in de dalen en zet het uit bij de pieken.


Als je een papier buigt is het krom, maar is de Gaussische kromming nog steeds 0. Pas als het materiaal intrinsiek kromt, dus als je een vel uit zou kunnen rekken zoals een zwart gat in de ruimte doet, verandert de Gauss-waarde. Door de aard van de driehoekige vouw is deze bijzondere verandering van het gevouwen vlak waar te nemen. Als je goed kijkt kun je dit werk zien krimpen en strekken terwijl het op-en-neer vloeit door het museum.

 

Over Ana Oosting (1985)

Na een Bachelor in neurobiologie aan de UvA, heeft Ana in 2015, na een uitwisseling aan Cooper Union in New York, haar BFA aan de keramiek afdeling van de Gerrit Rietveld Academie, (Amsterdam) behaald. In 2019 heeft ze de Master ArtScience aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (Den Haag) afgerond.

 

 

Ga binnenkort eens kijken in Singer Laren!

Het werk van Ana Oosting is nog te zien tot en met 6 februari 2022.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief