Home » Nieuws: » 28-05-2021 : Over Jessica BackhausDoor Janneke Veerman

Over Jessica BackhausDoor Janneke Veerman

28-05-2021
"Jessica Backhaus fotografeert die dingen die eigenlijk niet zo snel opvallen. Vaak kleine dingen of details van iets. Een bepaalde lichtinval, reflectie of kleurvlak. Haar manier van fotograferen heeft iets heel poëtisch. Haar werk spreekt me aan, omdat ik die poëzie in mijn eigen werk ook probeer te vangen."

Jessica Backhaus 

Jessica Backhaus is gefascineerd door het alledaagse leven en ziet schoonheid in de rauwheid van alledag. Vooral het element licht is daarbij belangrijk, omdat dit volgens haar leven in een foto brengt. De combinatie van licht en schaduw zorgt ervoor dat een foto iets sculpturaals krijgt; er ontstaat diepte en dynamiek in het beeld. Naast licht is ook de compositie essentieel in haar werk. Ze zoekt naar details en kadreert haar beelden nauwkeurig, waarbij ze zich concentreert op precies genoeg informatie om de verbeelding van de kijker te prikkelen.

 

'Memories in a bottle' (2011)
'Memories in a bottle' (2011)

Once, Still and Forever

Backhaus' fotografie is een manier om zichzelf uit te drukken. Ze creëert haar eigen verhalen doormiddel van de foto’s die ze maakt. Door het fotograferen van kleine dingen en details leest ze als het ware tussen de regels door, terwijl deze kleine dingen of details juist veel kunnen vertellen over een groter geheel.

De serie ‘Once, Still and Forever’ gaat over die dingen die ooit waren, nog steeds zijn en altijd zullen blijven. Jessica Backhaus verliet op 16-jarige leeftijd Berlijn en kwam 22 jaar later terug. De serie toont foto’s die de breuk laten zien met haar verleden en de terugkomst naar haar thuisland, maar ook foto’s die ze maakte in de tijd dat ze in New York woonde voor 14 jaar. Haar werk treft hierbij een zekere melancholie. Het laat zien dat de tijd langzaam aan ons voorbij gaat.

Kijk hier voor meer werk en informatie.

 

'Timeless' (2012)
'Timeless' (2012)

What still remains


In de serie ‘What still remains’ toont Backhaus foto’s van verlaten kamers en verloren objecten. De foto’s laten taferelen zien die normaalgesproken over het hoofd zouden worden gezien of zouden worden opgeruimd. Met haar fotografie zet ze als het ware de tijd stil om deze ‘tussenstaten’, van wat geweest is en wat gaat komen, te laten zien.

 

 

 


Geschreven door: Janneke Veerman,
galeriemedewerker van Galerie Pouloeuff

 

‘Orchids in Salzburg’ (2006)
‘Orchids in Salzburg’ (2006)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief