Home » Nieuws: » 13-01-2023 : Kira Fröse wint Galerie Pouloeuff Stipendium 2023

Kira Fröse wint Galerie Pouloeuff Stipendium 2023

13-01-2023
De winnaar van het Galerie Pouloeuff Stipendium 2023 is Kira Fröse geworden. Zij ontvangt een bedrag van 7.500,- euro, te gebruiken voor een residentieplek en -periode naar eigen keuze in Nederland.

Drie genomineerden

Oud Pouloeuff exposanten konden tot 1 november 2022 een projectvoorstel indienen voor een residentieplek en -periode in Nederland. Drie juryleden hebben uit de aanmeldingen drie kunstenaars genomineerd voor het Galerie Pouloeuff Stipendium 2023. De genomineerde kunstenaars hebben hun voorstel persoonlijk gepresenteerd aan de jury. Naar aanleiding van deze presentaties heeft de jury een winnaar gekozen. Naar aanleiding van deze presentaties heeft de jury een winnaar gekozen.

Lees meer over het stipendium >

 

Kira Fröse

De winnaar van het Galerie Pouloeuff Stipendium 2023 is dus Kira Fröse geworden. Zij ontvangt een bedrag van 7.500,- euro, te gebruiken voor een residentieplek en -periode naar eigen keuze in Nederland.

Kira heeft twee projectvoorstellen ingediend van twee verschillende vormen van residenties. Beiden zijn belangrijk voor zowel haar theoretische- als praktische werkwijze.
Bij het eerste voorstel gaat het de diepte van het materiaal keramiek in. Een materiaal waarmee zij al lang werkt maar daar zeker niet op uitgeleerd is.
Met haar tweede voorstel wil zij een nieuwe kant op binnen haar werk die nog niet in haar oeuvre voorkomt.

 

Juryverslag

De jury was onder de indruk van de enorme diversiteit van de aanvragen, met verrassende residenties. Toch hadden zij de zware taak om een allereerst drie kunstenaars te nomineren en om na de presentaties de uiteindelijke winnaar te kiezen. Ze hebben besloten het eerste Galerie Pouloeuff Stipendium toe te kennen aan Kira Fröse. Belangrijk in de overweging van de jury was hoe de inhoudelijkheid en uitwerking een logisch gevolg zijn op de ingeslagen wegen. De jury hoopt dat de residentie een mooie bijdrage zal leveren aan een duurzame praktijk.

De juryleden voor deze editie waren:
Jorrit van Bavel – conservator Albert Heijn Kunststichting
Niek Hendrix – beeldend kunstenaar en kunstblogger Lost Painters
Tanja Smeets – beeldend kunstenaar en docent Textile Design KABK Den Haag

Het Galerie Pouloeuff Stipendium:

Ons nieuwste initiatief, het Galerie Pouloeuff Stipendium, geeft kunstenaars de mogelijkheid om door middel van een residentie de volgende stap te maken in hun kunstpraktijk. We zien dat kunstenaars steeds meer de behoefte hebben om hun werk te verdiepen. Wij willen kunstenaars een periode kunnen bieden voor verdieping en onderzoek in hun werk. Vandaar het Galerie Pouloeuff Stipendium, dat jaarlijks zal worden uitgereikt. De prijs is voor kunstenaars die al een keer bij Galerie Pouloeuff hebben geëxposeerd en bedraagt 7.500,- euro, te gebruiken voor een residentieplek en -periode naar eigen keuze in Nederland.
Het resultaat van de residentie wordt weergegeven in een project en volgend jaar januari gepresenteerd in een tentoonstelling in Galerie Pouloeuff.

Meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief