Home » Nieuws: » 22-03-2023 : LAST CALL voor deelname! Residentie-masterclass Spacemakers 6

LAST CALL voor deelname! Residentie-masterclass Spacemakers 6

22-03-2023
Ben jij minimaal 1 jaar afgestudeerd aan een kunstacademie en wil jij je werk verder ontwikkelen met de hulp van een periode van intensieve begeleiding? Dan is deze residentie-masterclass echt iets voor jou! Tijdens Spacemakers 6: BIOSPHERE NAARDEN, a bubble in space and time kun je loskomen van je eigen vaste werkwijze om helemaal nieuw naar je omgeving en je eigen werk te kijken. De hele maand september werk je samen met de andere spacemakers aan het ontwikkelen van deze nieuwe blik en nieuw werk en je sluit deze periode af met een expositie in Galerie Pouloeuff. Deze editie van Spacemakers wordt begeleid door kunstenaar Arjan van Helmond. Schrijf je nu in, dat kan nog tot 2 mei!

BIOSPHERE NAARDEN A bubble in space and time

Als kunstenaar kun je de behoefte hebben om los te komen van je eigen vaste werkwijze en is het fijn om even met de blik van een ander geconfronteerd te worden. In deze editie van Keep an Eye Spacemakers leert begeleidend kunstenaar Arjan van Helmond je om je omgeving en eigen werk te bekijken met een frisse blik: als een soort alien zul je jouw artistieke praktijk bevragen en herontdekken. Galerie Pouloeuff verandert daarvoor in de vier weken durende residentie-masterclass in uitvalsbasis 'Biosphere Naarden'.

Circulair & self-sustaining

Er zal worden gestreefd om een circulair, self-sustaining proces op gang te brengen, zoals in een biosphere, dat zich ook na de residentieperiode nog voort zal kunnen zetten. Als groep kun je samen energie opwekken en kun je meer risico’s nemen. Het is een uitzonderlijke kans om op intensieve wijze met elkaar en op locatie bezig te zijn en we zoeken dan ook kunstenaars die zo veel mogelijk aanwezig kunnen en willen zijn op de werk- en woonplek in de galerie.

De residentieperiode

De residentieperiode is van 4 tot en met 28 september. De expositieruimte van Galerie Pouloeuff functioneert dan als gezamenlijke werk- en woonruimte. Samen met de andere kunstenaars richt je aan het eind van de werkperiode hier de tentoonstelling in met het werk dat jullie gemaakt hebben tijdens de masterclass. De tentoonstelling is van 1 tot en met 29 oktober. De opening vindt plaats op zondag 1 oktober. Tijdens deze opening hebben jullie de kans om de bezoekers meer te vertellen over het gemaakte werk en over wat jullie geleerd hebben in de werkperiode.

Bekijk voorgaande edities van Spacemakers.

 

Over Arjan van Helmond

Arjan van Helmond (1971) is beeldend kunstenaar en bekend geworden met suspense-volle schilderijen van interieurs en objecten. Ze tonen ons de dingen waarmee we ons omringen in ons dagelijks leven, als een schaduw van wie we zijn. Het huis waarin we wonen, de bomen in de tuin, het tapijt onder onze voeten, de kleur van het behang, souvenirs en prullaria in de kast. Ze bevatten allemaal een residu van herinneringen en sentimenten. Het schilderen vormt voor Van Helmond een zoektocht naar het psychologische potentieel van het beeld.

Arjan van Helmond studeerde af aan de Rietveld-academie, de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Zijn werk bevindt zich in collecties in binnen- en buitenland waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam, de Rabo Kunstcollectie en de Akzo Nobel Art Foundation. In 2017 mocht hij de Jeanne Oosting Prijs in ontvangst nemen.

Meer info? Bezoek: arjanvanhelmond.com, of ga naar deze site.

 

Wij verwachten dat je:

 • van 4 tot en met 28 september minimaal 4 dagen per week aanwezig bent. Op deze dagen start je om 09.30 uur en gebruik je gezamenlijk de lunch en avondmaaltijd met de andere kunstenaars. (In overleg kan er in de galerie overnacht worden).
 • bereid bent om in deze periode intensief te werken in de ruimte van de galerie en om samen te werken met de andere kunstenaars.
 • de hele dag aanwezig bent op de introductiedag op vrijdag 1 september om kennis te maken met elkaar, Arjan van Helmond en Ine van der Horn (curator van de galerie).
 • aanwezig bent bij de opening op zondag 1 oktober om te vertellen over de achterliggende ideeën van je werk en je ervaring tijdens de werkperiode.
 • minstens 1 jaar geleden bent afgestudeerd aan een kunstacademie.
 • niet ouder dan 35 jaar bent.
 • woont en werkt als kunstenaar in Nederland.

Voor deelname aan de residentie-masterclass Spacemakers #6 wordt geen inschrijfgeld gevraagd. Materiaal- en reiskosten zijn echter voor de rekening van de kunstenaar. Voor de inrichting van de tentoonstelling is een beperkt budget. 

 

Aanmelden vóór 2 mei

Aanmelden kan door vóór 2 mei een mail te sturen naar mail.ons@galeriepouloeuff.nl met daarin de volgende informatie:

 • CV, met daarin je geboortejaar en afstudeerjaren van je opleidingen.
 • Een pdf (max 5mb) met daarin 15 afbeeldingen van je werk. Eventueel aangevuld met links naar andere plekken waar je werk te zien is.
 • Een korte beschrijving van waar je werk over gaat. Geef ook aan in welke discipline je werkt.
 • Je korte persoonlijke motivatie waarom deelname aan deze residentie-masterclass voor jou belangrijk is.
 • Je beschikbaarheid. Kun je minimaal 4 dagen per week in de galerie in Naarden-Vesting verblijven? En welke dagen zouden dat zijn?

 

Twijfel je over deelname? Neem contact met ons op.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief