Home » Nieuws: » 22-08-2023 : Residentie-masterclass Spacemakers #6 BIOSPHERE NAARDEN, a bubble in space and time

Residentie-masterclass Spacemakers #6 BIOSPHERE NAARDEN, a bubble in space and time

22-08-2023
Gedurende de maand september krijgen drie jonge kunstenaars de kans om Galerie Pouloeuff als werkruimte te benutten. De jaarlijkse residentie-masterclass, Keep an Eye Spacemakers, beleeft zijn zesde editie en loopt van 4 tot en met 28 september.

Residentie-masterclass?

Galerie Pouloeuff biedt de jonge kunstenaars in de residentie-masterclass Spacemakers #6 de tijd en ruimte om volop te experimenteren met hun kunst zodat ze hun kunstenaarschap verder kunnen ontwikkelen. Deze periode biedt de ruimte om los te komen van eigen vaste werkwijzen en helpt bij het bekijken van het eigen werk met een frisse blik. Werken in een groep biedt de mogelijkheid om gezamenlijk energie te bundelen en af en toe geconfronteerd te worden met de blik van de ander. Deze editie neemt beeldend kunstenaar Arjan van Helmond de begeleiding op zich. De deelnemende kunstenaars Julia Lok, Lambertine van Veldhuizen en Laura Snijders werken de hele maand intensief in de galerie. Na meer dan vier weken hard werken, wordt het resultaat van hun inspanningen tentoongesteld in een aansluitende expositie, die 1 oktober van start gaat.

Deelnemende kunstenaars

Julia Lok (1996) maakt multidisciplinair werk, uiteenlopend van houten schakelingen tot keramieken groepstoiletten, maar altijd met kijk op ambacht en uitvoering. Alles stamt uit een fascinatie voor hoe dingen gemaakt en verbonden zijn.
Laura Snijders (1993) maakt multidisciplinair werk vol kleur en grafische vormen, waaruit haar fascinatie spreekt voor de menselijke behoefte om alles te proberen te begrijpen en te categoriseren.
Lambertine van Veldhuizen (1996) maakt schilderijen en installaties, waarbij ze de kijker uitnodigt om de relatie met de ruimte te verkennen en te ervaren. Haar werken zijn subtiel en verstild, met alledaagse details en vloeiende kleurovergangen.

Hieronder een impressie van werk dat zij vóór de residentie-masterclass periode maakten;

 

Werk van (v.l.n.r.) Laura Snijders, Lambertine van Veldhuizen en Julia Lok
Werk van (v.l.n.r.) Laura Snijders, Lambertine van Veldhuizen en Julia Lok

Arjan van Helmond

In deze editie van de Spacemakers is begeleidend kunstenaar Arjan van Helmond (1971) vastbesloten om de deelnemende kunstenaars een waardevolle kans te bieden voor hun artistieke ontwikkeling.

Arjan is bekend geworden met suspense-volle schilderijen van interieurs en objecten. Ze tonen ons de dingen waarmee we ons omringen in ons dagelijks leven, als een schaduw van wie we zijn. Het huis waarin we wonen, de bomen in de tuin, het tapijt onder onze voeten, de kleur van het behang, souvenirs en prullaria in de kast. Ze bevatten allemaal een residu van herinneringen en sentimenten. Het schilderen vormt voor Van Helmond een zoektocht naar het psychologische potentieel van het beeld.

Arjan van Helmond studeerde af aan de Rietveld-academie, de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Zijn werk bevindt zich in collecties in binnen- en buitenland waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam, de Rabo Kunstcollectie en de Akzo Nobel Art Foundation. In 2017 mocht hij de Jeanne Oosting Prijs in ontvangst nemen.

 

Arjan van Helmond
Arjan van Helmond
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief