Home » Nieuws: » 24-01-2024 : Winnaar Galerie Pouloeuff Stipendium 2024 bekendgemaakt!

Winnaar Galerie Pouloeuff Stipendium 2024 bekendgemaakt!

24-01-2024
Vrijdag 19 januari werd voor de tweede keer het Galerie Pouloeuff Stipendium uitgereikt. De winnaar is geworden: Esmee van Zeeventer. Zij ontvangt een bedrag van € 7.500,- te gebruiken voor een residentieplek en -periode naar eigen keuze in Nederland.

Oud Pouloeuff exposanten konden tot 1 november 2023 een projectvoorstel indienen voor een residentieplek en -periode in Nederland. Drie juryleden hebben uit de aanmeldingen drie kunstenaars genomineerd voor het Galerie Pouloeuff Stipendium 2024.
De genomineerde kunstenaars Janneke Kornet, Vivian Mac Gillavry en Esmee van Zeeventer hebben vrijdag 19 januari hun voorstel persoonlijk gepresenteerd aan de jury. Naar aanleiding van deze presentaties heeft de jury een winnaar gekozen.

En de winnaar is geworden: Esmee van Zeeventer!

Zij ontvangt een bedrag van € 7.500,- te gebruiken voor een residentieplek en -periode naar eigen keuze in Nederland.

Esmee probeert in haar fotografiewerk te zoeken naar een niet bestaande ruimte tussen fictie en werkelijkheid. Ze wantrouwt haar herinneringen en vraagt zich af wat het gevoel van ‘thuis zijn’ is en verbeeldt dit middels verschillende analoge technieken. Tijdens haar residentieperiode in het Luceberthuis in Bergen wil ze haar kennis in druktechnieken uitbreiden, specifiek in koolstofafdrukken. Hierdoor kan zij werken met een groot aantal nieuwe materialen en haar werk door ontwikkelen.

 

De jury

De juryleden voor deze editie waren:

  • Marion Beltman – organisatieadviseur kunst & cultuur
  • Reyn van der Lugt – kunstverzamelaar
  • Evi Vingerling – beeldend kunstenaar


Uit het rapport:

De jury was onder de indruk van de kwaliteit van de drie genomineerde kunstenaars. Alle drie stellen zij specifieke onderzoeksvragen en willen zij in de residentie periode hieraan aandacht geven.
De keuze van de winnaar is voortgekomen uit de specifieke meerwaarde van de residentieperiode voor de ontwikkeling van deze kunstenaar. De aanvraag van Esmee van Zeeventer getuigt van verdere stappen en specialisatie in een richting die niet het gemakkelijkst is.
De jury heeft veel vertrouwen in haar potentie en ziet dat zij sinds haar afstuderen steeds grotere stappen heeft genomen om haar kunstenaars-lef te positioneren. Met dit stipendium ondersteunt de jury graag deze stuwende voorwaartse bewegingen.

 

 

V.l.n.r. Evi Vingerling, Marion Beltman, Reyn van der Lugt
V.l.n.r. Evi Vingerling, Marion Beltman, Reyn van der Lugt
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief