Home » Nieuws: » 14-03-2024 : Sander Hagelaar in 'Window of Opportunity'

Sander Hagelaar in 'Window of Opportunity'

14-03-2024
Sander Hagelaar is de volgende en achtste kunstenaar voor Window of Opportunity bij Singer Laren. Speciaal voor het grote raam maakte hij ‘Brushes of light’. Net als de schilders van het neo-impressionisme gebruikt hij licht om emoties over te brengen.

Water en elektriciteit

“Ik wil het gevoel uitdrukken van fragiliteit en vergankelijkheid zoals we kunnen ervaren bij de aanraking van een zonnestraal.”

Om dat op te roepen gebruikt Sander Hagelaar water en elektriciteit, die ogenschijnlijk niet samengaan. Juist die combinatie roept spanning en verwondering op, zowel bij de kunstenaar als bij de kijker.

Bekijk een foto- en videoverslag van de opening

Window of Opportunity

Elk jaar wordt voor Window of Opportunity een jonge kunstenaar uitgenodigd om voor het monumentale raam van het theater van Singer Laren een driedimensionaal kunstwerk te maken. De locatie maakt dat het zowel voor bezoekers van het museum als voor voorbijgangers te zien is. Window of Opportunity is een samenwerking van Singer Laren, Keep an Eye Foundation en Galerie Pouloeuff.

Bezoek de site van Singer Laren

NB: Het werk is zonder museumkaartje te bekijken tot begin maart 2025.

 

 

Het werk in actie:

Over de kunstenaar

Sander Hagelaar (1991) is gefascineerd door natuurlijke verschijnselen, waarbij hij met fenomenen als licht, lucht, water, vuur en zwaartekracht speelt in zijn installaties. Hij weet onzichtbare krachten te tonen in materie en beweging, en zoekt daarbij de grenzen op van wat mogelijk is, laverend tussen onvoorspelbaarheid en controle.
Als ervaringsdeskundige en kunstenaar richt Hagelaar zich vooral op de materialen en bewegingen die de natuurlijke wereld bevat. Door deze componenten te gebruiken, creëert hij omgevingen waarin aangeboren gebeurtenissen kunnen plaatsvinden, met als doel een kader te scheppen waarin het materiaal of de beweging vrij en onvoorspelbaar is. Zijn conceptuele en experimentele praktijk kanaliseert vaak verschillende aspecten van de fysica in "levende" objecten en installaties. Deze interactieve populaties kunnen kinetisch zijn of gebaseerd zijn op gecontroleerde chemische reacties. In de gedeelde ervaringen die deze projecten mogelijk maken, staan ook de begrippen toeval en onverwachte reacties centraal. Hagelaar maakt vaak gebruik van ongrijpbare krachten zoals licht, zwaartekracht en lucht om zijn concepten tot leven te brengen.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief