Home » Pouloeuff Publieks Award » februari 2014

Pouloeuff Publieks Award februari 2014

Welke van deze kunstwerken moest volgens jou het 'Werk van de maand februari' worden, en wie ontving hierdoor de Pouloeuff aanmoedigingsprijs van 500 Euro? 356 mensen brachten hun stem uit en na een spannende 'race' werd bepaald dat Kirsten Peerdeman deze fraaie prijs in ontvangst mag nemen! Volgende verkiezing in april.
WINNAAR!
Werk 3
133
stemmen

Zure regen
Kirsten Peerdeman

Zure regen

Materiaal: ets installatie Formaat: 150 x 90 cm

Het werk 'Zure regen' is een onderzoek naar de grafische techniek etsen. Hoe ver kan je gaan voordat er niets meer over is van het etsplaatje? En hoeveel techniek moet je beheersen om de steeds verder oplossende plaat te kunnen afdrukken? Daarnaast heeft Kirsten Peerdeman als jonge kunstenaar ook een missie. Laten zien dat je met grafiek ook moderne, estetische beelden kan maken. De titel 'Zure regen' is een knipoog naar het zuurbad waarin het etsplaatje uren heeft gelegen, maar de titel bevat ook een oproep om wat bewuster met de natuur om te gaan. Zoals Kirsten Peerdeman tot het uiterste gaat met de technieken, zo gaat de mens tot het uiterste met de natuur. Het is tijd om minder aan onszelf te denken en meer aan de wereld om ons heen.

Werk 1
7
stemmen

New York at Night/2013
Stefan Bleekrode

New York at Night/2013

Materiaal: inkt, aquarel en gouache op papier Afmeting: 40 x 55 cm

Van alle werken die Stefan tijdens deze expositie laat zien is dit het meest consequent uitgewerkte stuk, ondanks dat het nooit de bedoeling was om een nachtgezicht te tekenen. Stefan stootte namelijk vlak voor de voltooiing van het werk een potje inkt om waardoor hij de tekening alleen nog kon redden door er een nachtgezicht van te maken.  

Manhattan gezien vanuit het westen, boven 8th Avenue, in de richting van Madison Square en de East River. Links is het Empire State Building te zien en de lichtjes in de lucht zijn van vliegtuigen op weg naar JFK of LaGuardia. 

 

Werk 2
34
stemmen

Listen
Malou Paul

Listen

Materiaal: oortelefoontjes, Mp3 speler, zilver

Wanneer een geliefde sterft, willen sommige mensen graag iets van die persoon bij zich houden, om hen te herdenken. Lang geleden was dat in de vorm van sieraden, gemaakt van haar. Nu heeft men sieraden gemaakt van as. Een aantal jaren geleden ontdekte Malou dat haar vader opnames op zijn computer had bewaard. Opnames van mensen die een berichtje achter gelaten hebben op zijn voicemail. Kleine stukjes gesproken tekst, de stemmen van verschillende mensen. Dit inspireerde Malou om een rouwketting te maken. Een manier om de stem van een geliefde met je mee te dragen. Dit collier is voor haar extra bijzonder. Ten tijde van het maken van dit collier, was het een concept waar zij iets mee wilde. Twee jaar later werd zij gevraagd om haar collier tentoon te stellen tijdens de expositie ‘'Jewellery Unleashed' ('Ontketend! Grenzeloze sieraden') in het Museum voor de Moderne Kunst in Arnhem. Tijdens die 2 jaar, tussen het maken en exposeren, stierven haar oma en opa. Zij waren twee van de mensen waarvan haar vader voicemail berichtjes had bewaard. Zij heeft van allebei 2 voicemail berichtjes uitgekozen, die tijdens de expositie in Arnhem (en later ook in Zurich) te beluisteren waren. De opening van de expositie in Arnhem was extra bijzonder. Een van haar tantes was daar bij en samen met haar luisterde ze naar de stemmen. Voor haar was het de eerste keer dat ze haar ouders weer hoorde, sinds ze overleden waren. Dit collier is voor Malou nu onlosmakelijk verbonden met haar opa en oma. Zij is nog steeds erg blij dat zij af en toe nog even naar ze kan luisteren.

Werk 4
88
stemmen

Lamlendige Zomer: vlieger, 2013
Brenda Zengerink

Lamlendige Zomer: vlieger, 2013

Materiaal: Foliecollage Afmeting: 65 x 51 cm 

Dit specifieke werk is ontstaan aan het einde van de lange hete zomer van 2013. In haar vakantie had Brenda niet de middelen om erop uit te trekken en avonturen te beleven. Dat neemt niet weg dat zij er niet van kan dromen. Weken heeft zij gespendeerd op haar balkon met allerlei boeken. Al wegdromend is zij in Afghanistan geweest en heeft daar de bergen gezien, heeft een brute moord opgelost in Zweden samen met een andere detective, en heeft in een vliegtuig de Nijl gevolgd. Een lamlendige zomer waar de realiteit een plekje krijgt aan de andere kant van de voordeur.

Werk 5
2
stemmen

The traveling cat bag
Regina Mol

The traveling cat bag

Materiaal: leer en vilt

Ooit geprobeerd om met een kat in een mand te reizen? Dat is niet iets dat katten of hun eigenaren leuk vinden. Regina Mol vond dat het mogelijk moest zijn een vervoersmogelijkheid te bedenken die voor beiden aangenaam zou zijn. Met het testen van verschillende vormen en materialen, ontdekte ze dat katten graag wilden zien wat er gebeurde en dat ze een voorkeur hadden voor natuurlijke en zachte materialen. Dit nam ze mee in haar ontwerp. Omdat de tas ook omgebouwd kan worden als slap mandje, ruikt het altijd als thuis.

Werk 6
18
stemmen

A.A.D. | Artificial Atmosphere Design/2012
Bart Eysink Smeets

 A.A.D. | Artificial Atmosphere Design/2012

Materiaal: polyurethaanhars, polyurethaanschuim, siliconencoating

A.A.D. is geboren uit Bart Eysink Smeets’ fascinatie voor het kunstmatige. Hij onderzoekt de botsing die in producten zit, die worden gebruikt om warmte en karakter aan ons leven toe te voegen. Maar juist gemaakt zijn van levenloos en koud materiaal. Kunstbloemen, verweerd-hout-print, nep open haarden, en nu dus de plastic man A.A.D. zijn allemaal goede voorbeelden van Artificial Atmosphere Design (Kunstmatige Atmosfeer Design) A.A.D. is de perfecte vriend. Hij lacht altijd, hij is een goede luisteraar en hij is makkelijk schoon te houden. Net als de kunstmatige wereld om ons heen. A.A.D. is een fenomeen, overgeleverd aan de toeschouwer om hem leven in te blazen.

Werk 7
94
stemmen

The importance of the obvious: het beter bekijken van de eigenschappen van materialen
Matthias Borowski

The importance of the obvious: het beter bekijken van de eigenschappen van materialen

Materiaal: hout en pur

Elk materiaal heeft verschillende kwaliteiten, sommigen zijn totaal uniek. De kwaliteit van het materiaal dat gekozen wordt door de ontwerper zal impact hebben op het ontwerpproces. Maar hoe groot is die impact? Dit project kijkt naar de onderliggende potentie van materialen en hoe die gebruikt zou kunnen worden. Eerst heeft Borowski het voedsel goed bekeken, wat (hoewel zelf een materiaal) geheel verschillende en vaak unieke of experimentele bereidingswijzen vereist. Ook heeft hij de rol van de chefkok onderzocht. Beide werden gebruikt als een bron van inspiratie en ook als basis voor zijn analyse. Aangetrokken door de materiële kenmerken van snoepjes, vertaalde hij hun kleuren, texturen, gelaagdheid en expressies in ontwerpen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief