Home » Pouloeuff Publieks Award » oktober 2014

Pouloeuff Publieks Award oktober 2014

Welke van deze kunstwerken moest volgens jou het 'Werk van de maand oktober' worden, en wie ontving hierdoor de Pouloeuff aanmoedigingsprijs van 500 Euro? 345 mensen brachten hun stem uit, waarvan er 147 voor het werk van Mathieu Klomp kozen. Volgende verkiezing in december.
WINNAAR!
Werk 3
147
stemmen

Herdenking I
Mathieu Klomp

Herdenking I

Een standbeeld is bedoeld om iets te romantiseren en te eren. Echter, de echte gevoelens die ooit bij het moment hoorden zijn in dat proces verloren gegaan. Mensen van vlees en bloed 'verstenen' als onpersoonlijke, afstandelijke, versimpelde aftreksels. In mijn werk laat ik die geïdealiseerde standbeeldenwereld met zijn theatrale bombarie botsen met het echte leven. Wat nou als een ruiter eens niet stoer op zijn paard zit maar gewoon nog aan het opstappen is terwijl het paard wil grazen? Wat als het geen chic marmer is, maar goedkoop plastic? Wat als de figuur niet de held is, maar misschien een schurk, of zomaar een mens?

Werk 1
104
stemmen

Mr. Fahrenheit
Merel Bekking

 Mr. Fahrenheit
Materiaal: beton, koper

Mr Fahrenheit I'm burnin' through the sky yeah Two hundred degrees That's why they call me Mister Fahrenheit I'm trav'ling at the speed of light I wanna make a supersonic man out of you (Don't stop me now - Queen)

De vorm van afvoerbuizen inspireerde Merel Bekking in het maken van de kandelaar Mr Fahrenheit. In plaats van te kiezen voor echte afvoerbuizen, besloot ze om haar ontwerp een twist te geven en maakte de leidingen in beton. De koperen uiteinden zijn subtiele details met een duidelijke verwijzing naar de inspiratie voor de kandelaar: de afvoerbuizen. De uiteinden hebben ook een praktische kant: de binnendraad fixeert de kaarsen in de houder.

Werk 2
42
stemmen

The hotspot
Nathalie Duivenvoorden

The hotspot

Afmeting: 150 x 200

Aan 'the hotspot' heeft Nathalie Duivenvoorden ruim drie maanden gewerkt. In die tijd heeft zij geleerd dat zij op dit formaat de focus scherp kan houden binnen een werk met zoveel detail. Mensen ontdekken in haar werk hun eigen woonomgeving; een toeschouwer uit Amsterdam zag een stuk van het Bijlmer station, iemand uit Utrecht lokaliseerde het rond Overvecht. De tekening is gebaseerd op een foto die Duivenvoorden vanuit de trein tussen Utrecht Centraal en Overvecht genomen heeft. Het is grappig om te ontdekken dat er een heleboel anonieme stukjes grond in Nederland zijn, waar we ons allemaal mee kunnen identificeren. Terwijl we het daadwerkelijk afgebeelde landschap nooit bewust hebben geregistreerd.

Werk 4
52
stemmen

Homeless
Guy Vording

Homeless

Materiaal: pigmentinkt en collage op papier Afmeting: 42 x 30 cm

Enkele jaren geleden is Guy Vording begonnen met het verzamelen van oude kranten, encyclopedieën, tijdschriften en artikelen. Zowel belangrijke als onbelangrijke nieuwsberichten van decennia terug zijn het uitgangspunt voor een tekening of collage. 'Homeless' is een combinatie van beide technieken en vormt samen met 41 andere werken een serie over eenzame landschappen, waarbij een mensfiguur volledig misplaatst zou zijn. Alle werken dragen hetzelfde formaat. Een krantenartikel uit de jaren zestig over volledige afzondering in dichtbevolkte gebieden diende als startpunt voor ‘Homeless’.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief