Home » Pouloeuff Publieks Award » augustus 2015

Pouloeuff Publieks Award augustus 2015

Marthe van der Grift is met haar werk: 'Plant-en-pot' winnaar van de Publieksaward voor de maand augustus geworden. De dinercheque is gewonnen door Jessica Skowroneck vanwege het volgende commentaar op het werk van Jaap: Deze aapjes zitten er echt zo nostalgisch bij zoals aapjes dat doen op een regenachtige dag in Artis.
WINNAAR!
Werk 4
694
stemmen

Plant-en-pot
Marthe van de Grift

Plant-en-pot

In dit werk zit letterlijk een gat in de logica. Toch vullen we deze moeiteloos op, juist met onze logica. Elke dag zijn we omringd door, en gaan we een interactie aan met talloze voorwerpen die zo gewoon zijn dat ze vaak onopgemerkt blijven.
In het werk van Marthe van de Grift wordt die wisselwerking tussen toeschouwer, beeld en betekenis die elke dag zo normaal is, opeens bevraagd. Haar werken zijn een deconstructie van onze alledaagse realiteit en een spel met verwachtingen en valse vanzelfsprekendheden.

Materiaal: fotografie
Formaat: 20 x 30
Werk 1
567
stemmen

Cinderella meets Freud at 12 o'clock
Tabitha Sluis

Cinderella meets Freud at 12 o'clock

Dit werk is letterlijk 1,5 jaar op reis geweest. In 2013 werd Tabitha Sluis uitgenodigd, door curator Apostolis Zolotakis, om een kinderportret te maken voor het ChaniArt festival op Kreta | Griekenland. Ze kreeg echter wel een vraag mee : "Wat zou er gebeuren als de filosoof Dr. Freud op een dag Assepoester zou ontmoeten?" Er ontstond een gelaagd portret, opgebouwd uit diverse materialen als papier, stoffen, hout en bijv. oude tassen.
Tabitha maakte een verwijzing naar het Oedipuscomplex en zijn theorie dat een vrouw een partner uitzoekt die op haar moeder lijkt. Want wat zou er gebeuren als je helemaal niet zo'n droommoeder hebt? En die prins maar eeuwig op zich laat wachten? Dan kan je maar beter voorbereid zijn.

Materiaal: Gemengde techniek op canvas
Afmeting: 120 x 100
Werk 2
22
stemmen

Mandrillen 1
Jaap Kamsma

Mandrillen 1

De mandrillen verblijven in de voormalige ijsberenkuil in Artis. Om deze nieuwe dieren hier te zien op de oude locatie van de ijsberen heeft een speciale betekenis voor Kamsma. Als 8 jarige heeft Jaap Kamsma hier al een aantal tekeningen en schilderijen van gemaakt. Een daarvan hangt nog steeds bij zijn opa in huis.. Zo verbindt hij nostalgie met zijn huidige observaties.
Kamsma ging van zijn zesde tot zijn zeventiende naar de "Artis Ateliers" (een instituut dat kunstcursussen voor kinderen en volwassenen organiseert). Dit heeft een grote impact op zijn leven en kunst gehad. Artis is een onderwerp waar hij een groot deel van zijn leven mee bezig is geweest en hij is in zijn schilderijen gemotiveerd door herinneringen en nostalgie.

Materiaal: Gouache, tempera en houtskool
Formaat: 119 x 188
Werk 3
141
stemmen

Dans le Petit Trianon
Rosa Marijn Oostveen

Dans le Petit Trianon

In een wereld waarin we vooral bezig zijn met vernieuwen omarmt Rosa Marijn Oostveen wat is geweest. Versailles in de 18de eeuw; ultieme luxe en pracht en praal. Artistieke stijlen en verhalen uit Frankrijk in die tijd staan centraal in dit werk. Het vertelt het verhaal van de dames in Le Petit Trianon, het kleine lustpaviljoen in de tuinen van paleis Versailles. Elk sculptuur heeft kenmerken uit de biografie van de persoon waarvan ze de naam draagt. Net als de echte dames hebben ook deze sculpturen imperfecties die de karakters versterken. Het is een sprookje van porselein.

Materiaal: porseleinSchrijf je in voor onze nieuwsbrief