Home » Pouloeuff Publieks Award » oktober 2015

Pouloeuff Publieks Award oktober 2015

Winnaar van het werk van de maand oktober is, met 220 stemmen Maurice Nuiten geworden. Hij ontvangt hierdoor de Pouloeuff aanmoedigingsprijs van 500 euro! Bekijk hier de uitslag.

De winnaar van de dinercheque is de heer J. van der Sanden. Hij schreef over het werk van Tessa Chaplin het volgende:

"Simpel en complex,
Diepgang op een plat vlak,
En Kleurrijk met weinig kleuren.
De kunst van dit schilderij zit hem in het spel, dat tussen oog en brein plaats vind.
Kortom, sterk werk!"

WINNAAR!
Werk 4
220
stemmen

A universe a heart away
Maurice Nuiten

A universe a heart away

Het werk A universe a heart away is ontstaan vanuit een drang om te ontsnappen aan de wereld en door een vervreemdende fascinatie voor het menselijk lichaam. Elementen door de camera gevangen tijdens een performance worden verwerkt in een surrealistisch beeld. Maurice Nuiten pleegt op deze manier een interventie in de realiteit van mens en materiaal. Hierdoor ontstaat een alternatieve realiteit waarin de kijker door de vervreemding ook zelf even kan ontsnappen naar een universum een hartslag hier vandaan.

Materiaal: fotografie
Afmeting: 60 x 43
Werk 1
15
stemmen

It Bled, it Bled Food, and it Gave Birth
Laura Wiedijk

It Bled, it Bled Food, and it Gave Birth

'It Bled, it Bled Food, and it Gave Birth' van Laura Wiedijk maakt deel uit van een seriewerk dat is ontstaan als een eerbetoon aan het boek 'Crash' van J.G. Ballard uit 1973. Dit boek kwam op zijn beurt weer voort uit een breder onderzoek naar de ambivalente natuur van het groteske, wat zowel heel afstotelijk als onweerstaanbaar aantrekkelijk kan zijn.

Materiaal: print op aluminium
Formaat: 103 x 84
Werk 2
7
stemmen

Digital nature
Evelien Stikkelman

Digital nature

Een oude analoge camera staat symbool voor de snelle technologische ontwikkeling die de mens de afgelopen paar eeuwen heeft meegemaakt. Tot zo’n 25 jaar geleden liep iedereen met een analoge camera om zijn nek, daarbij werd voor de perfecte foto vaak eerst een hele pose geoefend, waarna die met zorg werd gefotografeerd. Tegenwoordig gebeurt het maken van foto’s achteloos, en in de hoop dat er wel een mooie foto tussen zal zitten wordt er lustig op los geschoten. De verschillende miniatuurscenes in dit kunstwerk verbeelden vooral het 'ouderwetse' fotogedrag, maar hierbij ook de onwetendheid waarmee de mens soms een relatie met zijn omgeving aangaat.

Materiaal: hout, staal, analoge camera’s
Afmeting: bol doorsnede 0.90 m
Werk 3
5
stemmen

zonder titel
Sophie van der Wel

zonder titel

Sophie van der Wel heeft zich bij het maken van dit werk laten inspireren door muziek, en dan in het bijzonder de gevoelens die het luisteren naar prachtige muziek bij je kan losmaken. Gevoelens die zich aandienen als dromen en die je meevoeren naar andere oorden en werelden.

Materiaal: gemengde materialen
Afmeting: bol doorsnede 0.90 m
Werk 5
38
stemmen

zonder titel
Tessa Chaplin

zonder titel

Het werk is indringend rood met in het midden van het doek een silhouet, zwart van kleur. Een tropisch eiland of een exotisch oord, typerend, maar niet concreet. Kleuren, vormen en bewegingen weten hier een emotie op te roepen. Kleine elementen zoals een suggestie van materiaal zijn geen directe verwijzing, maar geven een houvast aan de toeschouwer. Er is een decor ontstaan in het schilderij door de platte vlakken die voor elkaar zijn geplaatst. Dit alles alleen om te verwonderen.

Materiaal: olieverf op canvas
Formaat: 140 x 100
Werk 6
36
stemmen

sieraden
Jacqueline Gross

sieraden

De sieradenserie 'Punctum' van Jacqueline Gross is gebaseerd op verrassende materialen, zoals als brood, zeep, roest, verf en gips. Het idee hierachter is om deze objecten een nieuw bestaan te bieden. Om ze zo op te waarderen en opnieuw te zien. Werkelijk te zien. Zo te zien dat we in staat zijn om een nieuwe schoonheid in het alledaagse waar te kunnen nemen.

Materiaal: gemengde gevonden materialenSchrijf je in voor onze nieuwsbrief