Home » Pouloeuff Publieks Award » augustus 2018

Pouloeuff Publieks Award augustus 2018

De winnaar van de Pouloeuff Publieks Award Augustus 2018 is bekend. Het was tot op het laatst moment spannend, Annelotte en Koen lagen steeds zeer dicht bij elkaar, maar uiteindelijk heeft Annelotte 16 stemmen meer gekregen. Zij haalde 289 stemmen van de 673 binnen.
440 mensen hebben hun commentaar achtergelaten. De winnares van de dinercheque is Anita van Katwijk. Zij gaf commentaar op het werk van Koen. 

"Meteen toen ik dit werk zag voelde ik verkoeling op deze oververhitte dag. Het leek op een laagje sneeuw in jugendstile. Zo vertederend mooi. Ik zag er een engeltje in met een besneeuwd parasolletje.”

WINNAAR!
Werk 4
289
stemmen

Appelboek I
Annelotte Lammertse

Appelboek I

Waan je in een omsloten tuin waarin de planten zingen en de mensen zich verliezen in het tuinieren en de natuurlijke omgeving. Annelotte Lammertse schreef een operatekst, waarop haar werk ‘tuinbladen’ is gebaseerd. Deze serie bestaat uit houtdrukken, zeefdrukken, etsen, lithografieën en weefsels. De operatekst en de bijbehorende beeldende werken komen voort uit haar fascinatie voor de relatie van de mens tot de natuur. Bij alle werken probeert ze een verbrand te leggen tussen de keuze van de techniek en het beeld. Zo verwijst de zeefdruk naar het veranderende en groeiende karakter van de tuin: door zelf oneindig veel stipjes te zetten wordt de ondergrond telkens opnieuw ‘gezaaid’.

Materiaal: Houtdrukken op Japans papier
Werk 1
33
stemmen

Bloed libellen en ogen handpakking
Sam Hersbach

Bloed libellen en ogen handpakking

Een belangrijk element van de schilderijen van Sam Hersbach is, dat het een uitsnede is van een grote wereld. Een snapshot van een afbeelding die doorgaat voorbij de randen van het beeld. In dit werk is een arm die het beeld inkomt. Deze houdt meerdere ogen vast. Enkele hiervan vallen uit de hand en een wezentje, dat aan de arm hangt, probeert deze te vangen met zijn tong. De ogen geven meer of ander zicht aan het hangende wezentje. Tegelijkertijd is het hangende wezentje geraakt door een speer of pijl en vloeit er bloed uit de wond. Een bloed libellen consumeert dit om rode parels uit haar voelsprieten te laten groeien. Vele kleinere wezentjes proberen die rode parels te bemachtigen. Tegelijkertijd vinden er andere gebeurtenissen met beesten en bloemen plaats. Er is een één tot één relatie tussen de kijker en het schilderij mogelijk. De kijker kan meerdere gedachten en verhalen toevoegen aan het werk.

Materiaal: acrylverf op katoen
Werk 2
78
stemmen

Original function #1 – Step ladder
Menno Hiele

Original function #1 – Step ladder

Door een samenwerking tussen natuur en techniek ontstaat er een nieuw organisme. Het werk Original function #1 groeit en bloeit en zal gedurende de expositie steeds meer bedekt worden door de levende planten. Door de natuur terug te brengen in de houten objecten, transformeren zij tot iets nieuws. Een handgemaakte ladder en een boomstam krijgen eigenschappen terug die ze hadden toen ze nog bomen waren. De sapstroom wordt nagebootst door water met voedingstoffen rond te pompen door de uitgeholde ladder en de boomstam te gebruiken als waterreservoir. Hierdoor is het mogelijk om leven terug te brengen in dood materiaal.

Materiaal: Vuren, douglas, taxus, pomp, planten, water, voeding
Werk 3
273
stemmen

Sonho de Medusa
Koen Jacobs

Sonho de Medusa

Hoe mooi was die tijd toen alles nog nieuw leek en elke dag een ontdekkingsreis was door de wondere wereld? Kijk opnieuw naar de natuur met een onbevangen blik en laat het naïeve, speelse kind in jezelf naar boven komen met het werk van Koen Jacobs. Met verfijnde, beweeglijke sieraden en marionetten laat Jacobs de toeschouwer herinneringen aan de kindertijd herbeleven. Net zoals herinneringen vervagen, zijn de werken in een proces van transformatie en overwoekerd door groeistructuren als minuscule schelpjes en mineralen.

 

 

Materiaal: Zilver, giethars, Citrien, Avaiki- en zwarte parelSchrijf je in voor onze nieuwsbrief