Home » Kunstenaars » Eline Boerma

Eline Boerma

Geboren: 1999
Zie ook expositie(s): > LICHT 2021  > Explorations  
Werkveld: Lichtwerk
Eline Boerma maakt schilderijen waar je in kan duiken. Op een vrije en speelse manier vertaalt ze lichamelijke ervaringen in uitbarstingen van energieke penseelstreken, waarin de grens tussen abstractie en natuurlijke elementen wordt opgezocht.

De vluchtigheid en vrijheid van het maken

Met expressieve lijnen en kleuren creëert Boerma schilderijen die een ervaring op zich zijn. De inspiratie komt van de nachtelijke sterrenhemel, wolken, regen, zonneschijn, zee en golven. En dan vooral de vluchtige, zintuiglijke ervaringen die je daarin kan hebben. Zonlicht dat op water reflecteert en het steeds veranderende wateroppervlak in de wind. Hoe blijven die ervaringen in je lichaam? Wat herinner je je? Boerma’s werk biedt de kijker een soortgelijke ervaring om jezelf in onder te dompelen.

Voor Boerma begint het allemaal bij het lichaam. De vrijheid van een werk zit in het totale opgaan in de fysieke beweging tijdens het schilderen, in het loslaten en vertrouwen op intuïtie. Haar mix van olieverf en oliekrijt – vaak gecombineerd met acrylverf en spray paint – op doek toont de vluchtigheid en vrijheid van het maken. Kunst is een avontuur dat je moet beleven en waar je totaal in opgaat. Een werk is zoals de zee, maar dan moet je wel kopje onder.

 

Manipulaties van licht

Boerma is gefascineerd door de gelaagdheid waarmee onze werkelijkheid is opgebouwd en hoe wij die ervaren. Zij probeert die ervaring vanuit de herinnering te reproduceren en te manipuleren met licht. Het bijzondere aan licht is voor haar het verschijnen en verdwijnen. Zo is het er wel, en zo is het er niet meer. Een belevenis als zonlicht dat reflecteert op het wateroppervlak.

Zie ook expositie Licht 2021

 

Bio

Eline Boerma (1999) is in 2022 afgestudeerd aan de HKU in Fine Art. Datzelfde jaar heeft zij het Dooyewaard Stipendium gewonnen en werd ze genomineerd voor de Buning Brongers Prijs. Ze heeft onder ander geëxposeerd bij Josilda da Conceicao gallery, Enari Gallery en Ron Mandos Gallery.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief