Home » Artshop » Peak soil | Door: Myriam Gras

Peak soil

Peak soil | Door: Myriam Gras


Peak soil

Jaar: 2021 
Materiaal/techniek: Chromatografie op chromatografisch papier, zwart metalen frame, passe-partout 
Afmeting: 30 x 30 cm 
Prijs: € 500,00  (exclusief verzendkosten)

Peak Soil toont een fotoafdruk van een bodemmonster genomen bij de kunstlijn in Helsinki, Finland. De groen-gouden kern was een onbekend fenomeen voor wetenschappers. Nader microscopisch onderzoek toont tekenen van vroeger leven: aarde vermengd met blauwalg. De hevige algenbloei in het water staat bekend om het veroorzaken van de zogenaamde zuurstofloze Death Zones in de Baltische Zee en floreert door landbouwpesticiden die op grote schaal in het zeewater sijpelen. Het werk laat zien hoe de dodende cyanobacteriën, die behoren tot de oudste organismen op aarde, in staat zijn om met behulp van de stroming hun weg naar land te vinden. Daar kunnen zij worden gebruikt als een natuurlijke “meststof” die stikstof uit de bodem kan zuiveren. Deze eigenschappen maken deze oer-bacterie zowel dodelijk als levensvatbaar.

Over de techniek
Bodemchromatografie, ontwikkeld door de Russische botanicus Mikhail Tsvet, is een analytische, fotografische methode voor het scheiden van gekleurde chemicaliën die de chemische, fysische en biologische kenmerken van de aarde aangeven. In het werk wordt de humuslaag (de buitenste ring) en de aanwezige voedingsstoffen (te zien in de pieken), de bacteriën en de metalen (te zien in de kern) zichtbaar. Deze fotografische techniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van zilvernitraat, normaliter gebruikt bij de ontwikkeling van analoge fotografie, wordt ook door landbouwers gebruikt. De kleuren, patronen en texturen geven een overzicht van de vitaliteit en gezondheid van de bodem. 


Interesse in dit werk?

Als je Peak soil van Myriam Gras wilt kopen of je wilt er meer informatie over hebben, laat dan hieronder je gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Mevr.     Dhr.
/
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief