De prijs betreft een residentieplek en -periode naar eigen keuze in Nederland van minimaal 1 maand. De kunstenaar ontvangt hiervoor een bedrag van 7.500,- euro. De periode van onderzoek tijdens de residentie wordt door de kunstenaar in een project weergegeven. Voor de residentieperiode en het uitwerken van het project krijgen zij een jaar de tijd, vanaf de prijsuitreiking in januari. Aan het einde van de periode wordt het resultaat gepresenteerd in een tentoonstelling in Galerie Pouloeuff.
Deze prijs is voor kunstenaars die al een keer bij Galerie Pouloeuff hebben geëxposeerd en met een residentie een volgende stap willen maken in hun kunstpraktijk. Elk jaar kunnen de kunstenaars zich opnieuw aanmelden. Wanneer een kunstenaar de prijs heeft gewonnen, kan die niet nog een keer in aanmerking komen. Oud Pouloeuff kunstenaars melden zichzelf aan voor het stipendium met een voorstel voor een residentie en wat zij daar zouden willen uitproberen of onderzoeken.
Een jaarlijks wisselende jury zal een selectie maken uit de inzendingen en drie kunstenaars nomineren. De drie genomineerden presenteren zich in een tweede selectieronde aan de jury, waarna de winnaar gekozen wordt. De feestelijke bekendmaking van de winnaar en prijsuitreiking vindt plaats in Galerie Pouloeuff en is toegankelijk voor publiek.
Kira heeft twee projectvoorstellen ingediend van twee verschillende vormen van residenties. Beide zijn belangrijk voor zowel haar theoretische als praktische werkwijze. Bij het eerste voorstel gaat het de diepte van het materiaal keramiek in. Een materiaal waarmee zij al lang werkt maar daar zeker niet op uitgeleerd is. Met haar tweede voorstel wil zij een nieuwe kant op binnen haar werk die nog niet in haar oeuvre voorkomt.
Maureen heeft twee uitgangspunten als richtlijnen genomen. Samenwerkingsverbanden en publieke presentatie. Binnen haar performances doet zij onderzoek naar de waarde van het publiek binnen haar werk. Zij wil een vorm vinden waardoor zij haar performance werk vaker kan laten zien. En nieuw werk realiseren, presenteren en haar netwerk (samenwerkingen) vergroten. Dit zorgt voor een ontwikkeling in haar werk en tegelijkertijd voor een (vergroting van) publiek dat het werk kan bekijken.
Felipe zou zijn architectonische werk in de openbare ruimte graag op een ongedwongen manier willen activeren en zo interactie stimuleren; tussen makers, bewoners en tussen bewoners onderling. Kijken vanuit het perspectief van theater en publiek kan volgens hem bijdragen aan een voor hem nieuwe manier van werken.
De jury voor Galerie Pouloeuff Stipendium editie 2023 bestaat uit Jorrit van Bavel, Niek Hendrix en Tanja Smeets. Zij zeggen over de keuze die ze moesten maken:
"Het was geen makkelijke klus om hier de beste kunstenaars uit te kiezen. Uiteenlopende verschillen in projectvoorstellen, onderbouwing van financieel plan en motivaties. Mooi om te lezen dat eenieder zo gedreven is in zijn/haar plannen. Het was lastig om te kiezen… een flink aantal goede kunstenaars met verrassende residenties! Sterke inzendingen, behoorlijk goed uitgewerkt door de meeste kunstenaars."
Jorrit van Bavel, collectioneur van moderne en hedendaagse kunst, is een verbinder tussen kunst, tentoonstellingsruimtes, kunstenaars en beschouwers, maar is ook spreker, criticus, curator en adviseur bij diverse exposities. Hij ademt kunst en is altijd uit op een goed gesprek over kunst in de breedste zin van het woord. Wat beweegt je, waarom raakt iets of waar wringt het? Door zijn werk als o.a. conservator bij de Albert Heijn Kunststichting heeft hij een goede kijk op wat origineel, eigentijds en gedurfd is binnen de beeldende kunst.
Niek Hendrix is een kunstenaar die schildert en kunstblogs schrijft. Hiervoor ziet hij veel kunst. Als kunstenaar eigent hij zich bestaande afbeeldingen uit de kunstwereld toe. Hij gebruikt ze door ze te herhalen en in een andere context te plaatsen. Niet voor een exacte kopie, maar om er een ander beeld van te maken. Als kunstblogger geeft hij in zijn blog Lost Painters verslag van zijn persoonlijke reis door de kunstwereld. Daarin schrijft hij geregeld om posities en paradigma's in de beeldende kunst te ontleden. Jaarlijks bezoekt hij alle eindexamens van de kunstacademies in Nederland en deels in België en doet hier verslag van in zijn blogs.
Zijn kunstwerken worden tentoongesteld in binnen- en buitenland en bevinden zich in verschillende bedrijfscollecties en musea.
Tanja Smeets onderzoekt in haar installaties organische groeiprocessen. Haar werken nemen de openbare ruimte en museumzalen over, en gaan een intieme dialoog aan met de architectonische omgeving. Zij gebruikt alledaagse materialen, metaal, keramiek en textiel, in overvloedige hoeveelheden. Het resultaat is een oneindig landschap vol aftakkingen, aangroeisels en rijke detaillering.
Smeets heeft deelgenomen aan verschillende residentieprogramma’s in binnen- en buitenland. Ook geeft zij les als docent op de afdeling Textile Design op de KABK in Den Haag.
Haar werk wordt tentoongesteld in binnen- en buitenland en bevindt zich in verschillende bedrijfscollecties en musea.