Home » Kunstenaars » Izabela Boloz

Izabela Boloz

Zie ook expositie(s): > De Zeemeeuw van Lorenz  
Publieksverkiezing: > juni 2015  
Werkveld: Design
Het werk van Izabela Boloz(1986) begeeft zich in het grensgebied tussen kunst en design. Spontaniteit is een van de basiselementen in al haar werken, die zich meestal in publieke ruimtes worden geëxposeerd.

Met haar nieuwste ontwerp, Leaning Bench, bevraagt Izabela Bołoz bestaande vormen en bewijst dat het soms op twee poten ook prima lukt. Het komt allemaal neer op evenwicht. Wanneer de bank simpelweg elegant tegen de muur wordt geplaatst, zorgt het ontwerp voor voldoende stabiliteit en daagt het op speelse wijze de zwaartekracht uit. Het resultaat is een verrassend en boeiend object van een vloeiende eenvoud, dat zijn helderheid niet kwijt raakt door allerlei ondersteunende elementen. Less is in dit geval echt more.

Modernistische architectuur gaat over vorm en geometrie. Geïnspireerd door deze vorm van esthetiek maakte Izabela Bołoz het werk Intersections. Deze installatie verbindt verschillende disciplines en combineert de visuele kwaliteiten van een kunstwerk met de functionele aspecten van de architectuur van de openbare ruimte. Mensen kunnen het werk interpreteren zoals ze willen – ze kunnen het gebruiken als een ontmoetingsplaats of als een ruimte waar ze kunnen zitten, wachten, spelen, en klimmen. De installatie schept een ruimte die mensen stimuleert tot spontane activiteiten en interactie.

BIO

Izabela Boloz studeerde sociale wetenschappen in Wroclaw en Zürich, en Design aan de Kingston University en in 2011 studeerde zij af aan de Design Academy Eindhoven. Haar werk is zeer divers, van installaties in openbare ruimtes tot functionele meubelen. Op dit moment geeft ze les aan de Technische Universiteit in Eindhoven.Schrijf je in voor onze nieuwsbrief