Home » Kunstenaars » Evelien Stikkelman

Evelien Stikkelman

Zie ook expositie(s): > Verbondenheid  
Publieksverkiezing: > oktober 2015  
Werkveld: Tekeningen
De bol “Digital Nature” van Evelien Stikkelman (1988) is geïnspireerd op de ontwikkeling van de relatie tussen de mens en zijn omgeving en de vorm van oude, analoge camera’s.

Stikkelman is gefascineerd door fotografie en is veel blootgesteld aan filmische beelden tijdens haar opleiding. De vorm van oude analoge camera's staat symbool voor de snelle technologische ontwikkeling die de mens de afgelopen paar eeuwen heeft meegemaakt. Tot zo’n 15 jaar geleden liep iedereen met een analoge camera om zijn nek. Daarbij werd voor de perfecte foto vaak een hele pose geoefend en neergezet, aangezien je met een analoge camera maar een beperkt aantal opnames maakt. Maar wel met veel zorg. Tegenwoordig gaat het maken van foto’s achteloos en worden talloze foto's gemaakt met een smartphone, in de hoop dat er ergens wel een mooie foto tussen zit.

Het gedrag van de miniatuurfiguurtjes, hun verzorgde poses, is wat we nog niet zo lang geleden met z’n allen deden. Het feit dat de figuren zo klein zijn, benadrukt dat de omgeving van de mens, de natuur, uiteraard veel groter is dan de mens zelf. De verschillende scenes getuigen niet alleen van een "ouderwets" gedrag van een relatief recent verleden, maar ook van de onwetendheid waarmee de mens vaak zijn relatie met zijn omgeving aangaat en wijzigt. Er ontstaat een interessant spanningsveld tussen de miniatuur mensen, de relatief gigantisch analoge camera’s en de ruige natuuromgeving.

BIO

Evelien Stikkelman is in 2015 afgestudeerd aan de Nederlandse Filmacademie (Production Design). In 2011 studeerde zij af aan de Haagse Hogeschool als Industrieel Verpakkingsontwerper. In 2014 heeft ze stage gelopen bij Expeditie Robinson, waarvoor zij ook het afgelopen voorjaar werkzaam was.


GallerySchrijf je in voor onze nieuwsbrief